Στα αζήτητα μένει 1 δισ. ευρώ φθηνής επιχειρηματικής χρηματοδότησης

Υποτονικό παραμένει το ενδιαφέρον για το χρηματοδοτικό εργαλείο «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» που έχει συσταθεί με κεφάλαια των τραπεζών και του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), εδώ και δυόμιση μήνες, συνολικού προϋπολογισμού 915 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, παρότι το πρόγραμμα «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» έχει «ανοίξει» από τις 15 Μαρτίου, δεν έχει χορηγηθεί ακόμη κανένα δάνειο σε μικρομεσαία επιχείρηση.

Σύμφωνα με στελέχη που παρακολουθούν την εξέλιξη του προγράμματος, το ενδιαφέρον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκφράζεται μόνο ως προς το πρώτο σκέλος του προγράμματος, δηλαδή αυτό που έχει να κάνει με την υποβολή αίτησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Παρόλο, όμως, που οι αιτήσεις αρκετές, ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν απευθυνθεί στη συνέχεια σε κάποια από τις συνεργαζόμενες τράπεζες για τη χορήγηση δανείου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 915 εκατ. ευρώ, με τις συνεργαζόμενες τράπεζες να έχουν εισφέρει 549 εκατ. ευρώ και το ΕΤΕΑΝ τα υπόλοιπα 366 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 40%. Στο ποσοστό του δανείου που συμμετέχει το ΕΤΕΑΝ είναι άτοκο για τις επιχειρήσεις, πράγμα που καθιστά τον δανεισμό εξαιρετικά ευέλικτο.

Ωστόσο, το σχεδόν 1 δισ. ευρώ παραμένει στα... αζήτητα.

Ωστόσο, τα αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι στο επόμενο διάστημα, θα αυξηθούν και οι αιτήσεις στο ΠΣΚΕ αλλά και η φυσική παρουσία των επιχειρηματιών στις τράπεζες, καθώς όπως αναφέρουν, η εμπειρία δείχνει πως τέτοιου είδους προγράμματα χρειάζονται ένα χρονικό διάστημα μερικών μηνών για να ενεργοποιηθούν πλήρως.

Τα δάνεια που χορηγούνται έχουν τον χαρακτήρα είτε κεφαλαίου κίνησης είτε επενδυτικού σκοπού και για τον λόγο αυτό η «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» περιλαμβάνει δύο υποπρογράμματα. Ανάλογα με την επιλογή του υποπρογράμματος τα δάνεια μπορούν να κυμαίνονται από 10.000 έως 500.000 ευρώ και από 25.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ.
Η υποβολή αιτημάτων δανειοδότησης από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις γίνεται στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://www. ependyseis.gr/mis (ΠΣΚΕ) και ακολούθως υποχρεούνται να υποβάλουν τον φυσικό φάκελο σε υποκατάστημα μίας εκ των συνεργαζόμενων τραπεζών. Σημειώνεται ότι στο ΠΣΚΕ, γίνεται μόνο εγγραφή του ενδιαφερόμενου για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όλα τα υπόλοιπα που απαιτούνται για τη λήψη του δανείου κατατίθενται στις τράπεζες.

Τα υποπρογράμματα

Το υποπρόγραμμα 1 παρέχει δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης (κεφάλαια κίνησης ειδικού σκοπού στο πλαίσιο δραστηριοτήτων ανάπτυξης ή επέκτασης όπως τεκμηριώνεται από το επιχειρηματικό σχέδιο της επιχείρησης). Το ύψος δανείου ορίζεται έως το 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης όπως αυτός αποτυπώνεται στο Ε3 ή στην εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ ή στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του οικονομικού έτους που προηγείται της ημερομηνίας αίτησης ή έως το 50% των παραγγελιών τρέχοντος έτους. Για νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις, το ύψος δανείου ορίζεται έως το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους ή το 80% των επί πιστώσει αγορών.

Σε περίπτωση που τα παραπάνω μεγέθη δεν είναι διακριτά, το δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% των ιδίων κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω όρια ορίζονται ανά επιχείρηση. Σε κάθε περίπτωση, το εύρος δανείων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ορίζεται μεταξύ 10.000 έως 500.000 ευρώ και η διάρκειά τους από 24 έως 60 μήνες, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως έξι μήνες.

Το υποπρόγραμμα 2 παρέχει δάνεια για επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που δεν έχουν υλοποιηθεί. Το ύψος του δανείου μπορεί να κυμαίνεται από 25.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ και η διάρκεια του δανείου καθορίζεται στα 5-10 έτη, με δυνατότητα περιόδου χάριτος από έξι έως 24 μήνες.

Επιλεξιμότητα δαπανών

Υποπρόγραμμα 1: η τράπεζα ελέγχει ότι οι δαπάνες που θα εξοφληθούν από το χορηγούμενο δάνειο κεφαλαίου κίνησης στοχεύουν στην ανάπτυξη της επιχείρησης, σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο. Για τις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις, κάθε δαπάνη νοείται ότι στοχεύει στην ανάπτυξη της επιχείρησης.

Υποπρόγραμμα 2: η τράπεζα ελέγχει ότι οι δαπάνες που θα εξοφληθούν από τα χορηγούμενα δάνεια είναι αυτές που έχουν εγκριθεί και έχουν υπαχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης ή σε εγκριτική απόφαση της τράπεζας, εφόσον το δάνειο αφορά τη χρηματοδότηση ανεξάρτητου επενδυτικού σχεδίου.

Ως επιλέξιμες νοούνται οι δαπάνες που χρηματοδοτούν υποχρεώσεις σχετιζόμενες με τον εμπορικό/συναλλακτικό κύκλο της επιχείρησης, ως μέρος των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, ιδιαιτέρως δε επενδύσεις που σχετίζονται με τη δημιουργία ή την επέκταση μιας επιχείρησης ή την ίδρυση αυτής. Μεταξύ άλλων, επιλέξιμες είναι οι δαπάνες για αγορά πρώτων υλών, μισθολογικό κόστος, αποθεμάτων, γενικών εξόδων κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, ο ενδιάμεσος χρηματοπιστωτικός οργανισμός θα μεριμνά ώστε το προϊόν του δανείου να άγεται για την εκπλήρωση του σκοπού της χρηματοδότησης και να τηρείται στον δανειακό φάκελο το σχετικό δικαιολογητικό.

Ως μη επιλέξιμες ορίζονται οι εξής δαπάνες:

- Δαπάνες που χρηματοδοτούν χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, δραστηριότητες real estate (όχι σαν μέρος στις παραγωγικής επένδυσης) ή που επιτρέπουν χρηματοδότηση στον τελικό καταναλωτή.

- Δαπάνες που σχετίζονται άμεσα με εξαγωγές, ιδίως δε αυτές που συνδέονται άμεσα με στις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με στις τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με τη συνήθη εξαγωγική δραστηριότητα στις επιχείρησης και στις δαπάνες που αποκλείονται από τον κανονισμό Ε.Κ. 1407/2013 (de minimis).

- Δαπάνες για την απόκτηση οχημάτων οδικών εμπορευματικών μεταφορών οι οποίες χορηγούνται σε επιχειρήσεις που εκτελούν οδικές εμπορευματικές μεταφορές για λογαριασμό τρίτων και στις δαπάνες που αποκλείονται από τον κανονισμό Ε.Κ. 1407/2013 (de minimis).

- Εξόφληση υποχρεώσεων από υφιστάμενο δανεισμό, ο ΦΠΑ, στις περιπτώσεις που μπορεί να ανακτηθεί ακόμα και αν δεν ανακτάται, καθώς και κάθε άλλη υποχρέωση προς φορολογική αρχή ή ασφαλιστικό φορέα.