Βερολίνο: Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και 200 δισ. ευρώ ενισχύσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις

200 δισεκατομμυρία ευρώ ενισχύσεις και πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου αποφάσισε το Βερολίνο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ενόψει ενός δύσκολου ενεργειακά χειμώνα.

«Οι υψηλές τιμές της ενέργειας αποτελούν βάρος για πολλούς πολίτες. Προκειμένου να τεθεί αυτό υπό έλεγχο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα βάλει φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου», τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο Όλαφ Σολτς, έκανε την αρχή «οι τιμές πρέπει να πέσουν, αυτή είναι η πεποίθησή μας. Για να βυθιστούν» βάζουμε το πλαφόν και πρόσθεσε ότι τα χρήματα για το τεράστιο πακέτο στήριξης θα προέλθουν από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF). Πρόθεση τους είναι να διασφαλιστεί ότι τόσο οι εταιρείες όσο και οι ιδιώτες θα μπορούν να πληρώσουν, τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σημείωσε από την πλευρά του «κατάλληλη αντίδραση» τα νέα μέτρα ως απάντηση στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας σε συνδυασμό με έναν ενεργειακό πόλεμο κατά της Γερμανίας, λέει ο Λίντνερ.

Όπως μεταδίδει ο spiegel.de η χρηματοδότηση του γενναίου πακέτου θα γίνει από τον ειδικό λογαριασμό WSF που ξεκίνησε στα χρόνια της πανδημίας του κορoναιου και παρείχε οικονομική υποστήριξη σε μεγάλες εταιρείες που είχαν μπει σε «μπελάδες» λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως τα lockdown. Η Lufthansa, για παράδειγμα, επωφελήθηκε από αυτό, εξήγησαν.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ υποστήριξε με πάθος το πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι παρά τη σχεδιαζόμενη ανακούφιση, δεν υπάρχει τρόπος αποταμίευσης, «η κατανάλωση πρέπει να μειωθεί. Η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας, παραμένει αμείωτη».

Πηγή: politicus.gr