Στάση πληρωμών προς το δημόσιο, φέρνουν πληθωρισμός και ακρίβεια - 2,5 δις απλήρωτοι φόροι τον Φεβρουάριο

Σε δεινή οικονομική κατάσταση εκατομμύρια Έλληνες από την αύξηση του πληθωρισμού και την ενεργειακή κρίση. Η εκτόξευση τιμών σε καύσιμα, σούπερ μάρκετ, λογαριασμούς ρεύματος αδειάζει τα πορτοφόλια και τα λιγοστά τα μέτρα της κυβέρνησης απεναντι στο «τσουνάμι» ακρίβειας είναι προφανές πως δεν επαρκεί ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν τα νοικοκυριά στην καθημερινότητά τους, λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Αυτή η στενότητα, όπως προκύπτει απο τα στοιχεία , έχει αντίκτυπο και στα έσοδα του κράτους προκαλώντας ένα νέο κύμα χρεών προς την εφορία, που αποτελέι κι έναν νέο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση. Φαίνεται , λοιπόν πως οι φορολογούμενοι επιλέγουν την πληρωμή των καθημερινών τους υποχρεώσεων από τις οφειλές στις εφορίες.

Θα μπορούσε κανείς να πει πως η κατάσταση θυμίζει εποχή μνημονίων, όταν τα χρέη προς την εφορία αυξάνονταν περίπου κατά 1 δις ευρώ τον μήνα.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι ενδεικτικά. Τον Φεβρουάριο τα χρέη στην εφορία έκαναν άλμα 1,7 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους στα 2,5 δισ. ευρώ. Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά των προηγουμένων ετών αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία 4 χρόνια τα ληξιπρόθεσμα χρέη δεν ξεπερνούσαν τα 400 εκατ. ευρώ τον μήνα κατά μέσον όρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το νέο χρέος των 2,5 δισ. ευρώ προέρχεται κυρίως από τη μη καταβολή των φόρων. 688, 73 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος, 291,4 εκατ. ευρώ από τον καταλογισμό προστίμων, 446,07 εκατ. από τη μη καταβολή ΦΠΑ και 113, 8 εκατ. από την πληρωμή φόρων ΕΝΦΙΑ.

 

Όλες οι Ειδήσεις

Πηγή: politicus.gr