Στη 15ετία παραγράφονται οι φορολογικές παραβάσεις όταν οι δηλώσεις είναι εκπρόθεσμες

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, επεκτείνει το χρόνο παραγραφής φορολογικών παραβάσεων πέρα από τα πέντε χρόνια και μέχρι 15 χρόνια, εφόσον έχουν υποβληθεί εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι οι εκκρεμείς φρολογικές παραβάσεις παραγράφονται στα πέντε χρόνια, αλλά η ΑΑΔΕ παρακάμπτει το όριο αυτό στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) έχουν υποβάλει εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις, έτσι ώστε να μην παύσουν οι κυρώσεις σε περιπτώσεις προφανούς φοροδιαφυγής.

Η  Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) απέρριψε αίτηση εταιρείας να ακυρωθούν πρόστιμα που είχαν επιβληθεί για τα έτη 2001 έως και 2004 με το σκεπτικό ότι οι δηλώσεις που είχαν επιβληθεί ήταν εκπρόθεσμες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο χρόνος παραγραφής επεκτείνεται από πέντε σε δεκαπέντε χρόνια όταν δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις, αλλά δεν υπάρχει αναφορά στις εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Η ΔΟΔ, όμως, στην απάντησή της αναφέρει ότι: «...εφόσον η εν λόγω ανώνυμη εταιρεία υπέβαλε εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 2001, 2002, 2003 και 2004, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 84 του ΚΦΕ περί δεκαπενταετούς παραγραφής σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης, η οποία αρχίζει από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής κάθε δήλωσης, χωρίς να επηρεάζει η μεταγενέστερη υποβολή της εκπρόθεσμα, ή τυχόν υποβολή με το άρθρο 18 του ν. 3259/2004.»

Προφανώς για το θέμα θα υπάρξουν προσφυγές στα δικαστήρια, για να διευκρινιστεί το θέμα σε ανώτερο βαθμό, αλλά η συγκεκριμένη απόφαση δείχνει ότι η ΑΑΔΕ είναι αποφασισμένη να αποτρέψει την παραγραφή παλαιών  υποθέσεων όπου έχει αυτή τη δυνατότητα.