Στο Taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2022 - Τέλη Μαΐου η πληρωμή της πρώτης δόσης

 

Αναρτώνται σήμερα στο Taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Στα τέλη Μαΐου η πληρωμή της πρώτης δόσης.

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην κατάθεση τροπολογίας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την έναρξη της διαδικασίας πληρωμής του φόρου.

Σύμφωνα με την τροπολογία:

-από το 2022 και στο εξής «η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον αυτή εκδοθεί μέχρι τις 15 του μηνός».  Στην περίπτωση αυτή δηλαδή, εφέτος πληρωμή α΄δόσεως προβλέπεται έως 31 Μαΐου.

-Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν εκδοθεί από τις 16 του μηνός και μετά, η πληρωμή της α΄ δόσεως θα γίνεται «μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου (δηλαδή από Ιούνιο και μετά)

-«Η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία  εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους». Δηλαδή αν τα εκκαθαριστικά δε βγουν έως 15 Μαΐου, τότε οι 10 δόσεις μειώνονται αυτομάτως σε εννέα.

Ισόποσες μηνιαίες δόσεις

Παράλληλα, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα καταβάλλεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ.

Η ίδια τροπολογία καθορίζει τις τελικές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, που χορηγείται ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας.

Έτσι, 

α) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ: έκπτωση 30%

β) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ: έκπτωση 25%

γ) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ: έκπτωση 20%

δ) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ: έκπτωση 15%

ε) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και τετρακόσιες χιλιάδες (400.000) ευρώ: έκπτωση 10%.

Όπως επανέλαβε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικουρας  η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών αυξήθηκε στα 577 δισ. ευρώ σημειώνοντας άλμα κατά 94 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2021.   Οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μικρότερο φόρο ενώ σε σχέση με το 2018 ο ΕΝΦΙΑ είναι χαμηλότερος κατά 35%.