Στον Γιώργο Ζαββό, υφυπουργό τραπεζικών θεμάτων, τα κόκκινα δάνεια και ο εξωδικαστικός

Νέο υφυπουργείο με αρμοδιότητα στα θέματα των τραπεζών δημιουργείται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τη θέση του υφυπουργού αναλαμβάνει ο Γιώργος Ζαββός, πρόσωπο με διεθνές κύρος και εξειδικευμένη γνώση (νομικός με ειδίκευση στα χρηματοοικονομικά), καθώς και μεγάλη εμπειρία τόσο στα ζητήματα του κλάδου όσο και στα ευρωπαϊκά θέματα, αφού έχει εργαστεί επί χρόνια στην Κομισιόν και έχει διατελέσει ευρωβουλευτής.

Με προεδρικό διάταγμα που κατατέθηκε χθες το βράδυ, η ειδική γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους «μετακομίζει» στο υπουργείο Οικονομικών και πλέον θα υπάγεται στον Γιώργο Ζαββό, τον αρμόδιο.

Με το ίδιο διάταγμα, μεταφέρονται και όσες άλλες διευθύνσεις ή υπηρεσίες ήταν αρμόδιες ή εμπλέκονταν στα θέματα των τραπεζών, όπως και μέρος της γενικής διεύθυνσης δημοσιονομικής πολίτικης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο κ. Ζαββός εργάσθηκε τη δεκαετία του ’80 στη Γενική Διεύθυνση XV (Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Εταιρικού Δικαίου) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ήταν εκ των βασικών συντακτών της Δεύτερης Τραπεζικής Οδηγίας, που αποτέλεσε θεμέλιο λίθο της ευρωπαϊκής τραπεζικής νομοθεσίας. Ως ευρωβουλευτής της ΝΔ, την περίοδο 1990-’94, ο κ. Ζαββός ήταν μέλος της Νομικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ήταν ο εισηγητής της Οδηγίας για την κεφαλαιακή επάρκεια τραπεζών και εταιρειών επενδύσεων. Για δεκαπέντε χρόνια, ως και το 2017, ο κ. Ζαββός διετέλεσε Νομικός Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει εκπροσωπήσει την Κομισιόν σε δεκάδες υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.