Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές των τροφίμων

Oι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να κινούνται υψηλότερα σε παγκόσμιο επίπεδο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα περίπου ετών. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o δείκτης του ΟΗΕ για το παγκόσμιο κόστος των τροφίμων σημείωσε άνοδο για 12ο διαδοχικό μήνα τον Μάιο. 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ράλι την τελευταία δεκαετία. 

H συνεχιζόμενη άνοδος του δείκτη δημιουργεί φόβους για ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις.

Η ξηρασία σε κάποιες σημαντικές γεωργικές περιοχές της Βραζιλίας έχει επιφέρει πλήγμα σε καλλιέργειες όπως αυτή του καφέ και του καλαμποκιού, ενώ στη νοτιοανατολική Ασία έχει επιβραδυνθεί η παραγωγή φυτικού ελαίου.

Αυτό αυξάνει το κόστος για τους κτηνοτρόφους και δημιουργεί τον κίνδυνο περαιτέρω πίεσης στα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών, τα οποία έχουν υποχωρήσει λόγω της εκτίναξης της κινεζικής ζήτησης.

Το άλμα στις τιμές των τροφίμων φέρνει στη μνήμη το 2008 και το 2011, όταν μια παρόμοια εξέλιξη προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις σε περισσότερες από 30 χώρες.

«Εχουμε ελάχιστα περιθώρια για οποιοδήποτε σοκ στην παραγωγή ή για μια απρόσμενη έκρηξη της ζήτησης σε οποιαδήποτε χώρα», δήλωσε στο Bloomberg ο Αμπτολρεζά Αμπασιάν, οικονομολόγος στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

«Οτιδήποτε από τα δύο μπορεί να ωθήσει τις τιμές ακόμη ψηλότερα και τότε θα αρχίσουμε να ανησυχούμε», πρόσθεσε.