Τα 10 λάθη σχετικά με το χρήμα που μπορούν να καταστρέψουν έναν γάμο (Μέρος 2ο)

Ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες προστριβών ανάμεσα στα ζευγάρια που σχετίζονται με το χρήμα και πού οφείλονται; Διαβάστε το δεύτερο μέρος της σχετικής έρευνας.

 Ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες προστριβών ανάμεσα στα ζευγάρια που σχετίζονται με το χρήμα και πού οφείλονται; Διαβάστε το δεύτερο μέρος της σχετικής έρευνας.


5. Η ανάληψη υπερβολικού χρέους
Πάνω από 76% των αμερικανών παραδέχονται πως το χρήμα αποτελεί σημαντική πηγή άγχους στην ζωή τους, σύμφωνα με έκθεση του American Psychological Association. Με την κρίση χρεών και ανεργίας στην Ευρωζώνη και ειδικά στην Ελλάδα με τη μεγάλη μείωση των μισθών το ποσοστό αυτό πρέπει να είναι ακόμη υψηλότερο. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο στρεσογόνο  στο χρήμα από το να χρωστά κανείς. Ιδιαίτερα το χρέος υψηλού τόκου που εξυπηρετείται με δυσκολία  αποτελεί σοβαρότητα πηγή άγχους. Εάν υπάρχει χρέος που επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη να πέσει μεταξύ εσάς και του/της συζύγου σας, τότε καλά θα κάνετε να το αντιμετωπίσετε εγκαίρως και να το ξεπληρώσετε από κοινού.

6. Η απόκρυψη αγορών ή η ανάληψη χρεών
Το 80% των παντρεμένων ζευγαριών αποκρύβουν ορισμένες αγορές που κάνουν από τον/την σύζυγό τους, σύμφωνα με μία έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού CESI Debt Solutions, με τους άντρες να παραδέχονται πως είναι πιο επιρρεπείς στο να αποκρύβουν συνήθως τις δαπάνες τους. Η ίδια έρευνα κατέδειξε πως το 30% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν σε αυτήν θεωρούν την χρηματοπιστωτική απιστία το ίδιο επιζήμια με την σεξουαλική απιστία. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι η διαπίστωση πως το 79% των ερωτηθέντων δήλωσε πως είναι περισσότερο πιθανό να ομολογήσει την χρηματοπιστωτική τους απιστία σε έναν φίλο παρά στον/την σύζυγό του.


7. Ο δανεισμός προς ή από την οικογένεια
Ο δανεισμός ενός παντρεμένου ζευγαριού από την πατρική του οικογένεια είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση με σοβαρές πιθανές επιπλοκές. Και αυτό γιατί σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά στην ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους, διακινδυνεύονται πολύ στενές και πολύτιμες προσωπικές σχέσεις. Γι’ αυτό και είναι βασικός κανόνας στη περίπτωση των παντρεμένων ζευγαριών ούτε να δανείζονται ούτε να δανείζουν κι όσοι λιγότεροι ανακατεύονται σε μία τέτοια υπόθεση από την ευρύτερη οικογένεια, τόσο το καλύτερο. Βεβαίως, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, το να δανειστείς από ή να δανείσεις την οικογένεια σου μπορεί να στεφθεί με επιτυχία. Αλλά πρέπει κανείς να προχωρά με μεγάλη σύνεση : η υπογραφή ενός σχετικού νομικού εγγράφου διασφαλίζει τους πάντες, ενώ καλή είναι η αποφυγή οιασδήποτε πολυτέλειας όσο υπάρχουν χρέη έναντι μελών της οικογένειας μας.


8. Η πεποίθηση πως χρειάζεται ο παραδοσιακός χωρισμός των χρηματοπιστωτικών υποχρεώσεων
Σύμφωνα με τους παραδοσιακούς ρόλους η γυναίκα διαχειρίζεται τα καθημερινά οικονομικά του νοικοκυριού όπως τον ανεφοδιασμό του σπιτιού ή την πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφέλειας και ο άντρας τυπικά χειρίζεται τις επενδύσεις και τον χρηματοοικονομικό σχεδιασμό. Ωστόσο, ο παραδοσιακός αυτός χωρισμός δεν είναι πάντα και ο καλύτερος. Μία καλύτερη επιλογή είναι να αναγνωρίσετε τα ατομικά πλεονεκτήματα καθενός εκ των δύο συζύγων και να μοιράσετε τα χρηματοοικονομικά σας καθήκοντα αναλόγως. Για κάθε δουλειά χρειάζεστε πάντα τον καλύτερο υποψήφιο, ανεξάρτητα από τι κάνουν ή τι έκαναν κάποτε τα άλλα ζευγάρια.


9. Να παραγνωρίζετε το συναισθηματικό βάρος που έχουν τα χρηματικά ζητήματα -ιδιαίτερα για τους άντρες.
Συγκριτικά με διαφωνίες σε οποιαδήποτε άλλο θέμα, οι έρευνες δείχνουν πως οι χρηματοοικονομικές διαφωνίες διαρκούν περισσότερο, προεξάρχουν στα ζευγάρια και προκαλούν περισσότερο αρνητικές συγκρουσιακές συμπεριφορές (πχ όταν φωνάζουν και ωρύονται). Στον γάμο οι προστριβές για οικονομικά θέματα επηρεάζουν κυρίως τους άντρες. Η εξήγηση που δίνουν οι έρευνες είναι πως δεδομένου ότι θεωρούνται στην κοινωνία ως οι κατ’ εξοχήν προμηθευτές του νοικοκυριού, οι άντρες πληγώνονται περισσότερο από τις γυναίκες όταν υπάρχουν συγκρούσεις για χρηματικά ζητήματα.


10. Να μην απολαμβάνετε τα χρήματά σας σε κοινές δραστηριότητες.
Το χρήμα δεν είναι απαραίτητο να αποτελεί πάντα πηγή άγχους και συγκρούσεων. Μπορεί να αποτελεί και πηγή ευχαρίστησης. Μερικές από τις ευτυχέστερες στιγμές μας με τον/την σύζυγο μας δεν θα ήταν εφικτές χωρίς τη δαπάνη χρημάτων (όπως για παράδειγμα τα ταξίδια αναψυχής). Στη πραγματικότητα, οι έρευνες δείχνουν πως η δαπάνη χρημάτων για νέες εμπειρίες όπως η αγορά εισιτηρίων για ένα κονσέρτο, μία θεατρική παράσταση, ένα εξωτικό ταξίδι κλπ προκαλεί μεγαλύτερης διάρκειας ικανοποίηση απ’ ότι η δαπάνη χρημάτων για απόκτηση υλικών αγαθών. Οι εμπειρίες φέρνουν ευτυχία όχι μόνον όταν τις ζούμε αλλά κι όταν τις ανακαλούμε στη μνήμη μας. Οι αγαπημένες αναμνήσεις, εξάλλου, συνήθως αποτελούν ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία ενός γάμου.