Οι πωλήσεις ομολόγων ESG θα αυξηθούν κατά 30% το 2023

Οι παγκόσμιες πωλήσεις εταιρικών ομολόγων με περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς στόχους και στόχους διακυβέρνησης (ESG) θα ανακάμψουν φέτος και θα ξεπεράσουν τα 460 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την βρετανική πολυεθνική εταιρεία τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Barclays, μετά την πρώτη υποχώρηση της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων το 2022, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια επιβάρυναν τις πιστωτικές αγορές.

Ο όγκος των ομολόγων ESG διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά μειώθηκε κατά 22% το 2022 εν μέσω μιας γενικότερης επιβράδυνσης στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, καθώς οι εταιρείες αντιμετώπισαν σημαντικά υψηλότερο κόστος δανεισμού λόγω των επιθετικών ενεργειών νομισματικής σύσφιξης από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες που καταπολεμούν τον πληθωρισμό, όπως αναφέρει το Reuters.

Η έκδοση εταιρικών ομολόγων ESG μειώθηκε στα 362 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι από 461 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε η Barclays σε σημείωμα πιστωτικής έρευνας. Αναμένει ότι οι πωλήσεις ομολόγων ESG θα αυξηθούν κατά 30% φέτος και θα ανακάμψουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα του 2021, κυρίως λόγω των πράσινων ομολόγων.

«Αναμένουμε ότι οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στην αγορά χάρη στην ισχυρή ζήτηση και τον μακρύ κατάλογο των πράσινων έργων που χρειάζονται χρηματοδότηση, καθώς οι εταιρείες θέτουν σε εφαρμογή τα σχέδια απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές», δήλωσε στο σημείωμα η Charlotte Edwards, επικεφαλής του τμήματος ESG FICC Research της Barclays.

Η μετατόπιση του ενεργειακού συστήματος του πλανήτη από τα καύσιμα που εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου θα κοστίσει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Οι εταιρείες και οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει νέα μέσα για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της μετάβασης.

Μεταξύ των επιλογών χρέους ESG, η κυριαρχία των πράσινων ομολόγων δεν έχει ακόμη αμφισβητηθεί από έναν νεότερο τύπο μέσων, τα ομόλογα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα, τα οποία συνεπάγονται κυρώσεις για τους δανειολήπτες εάν δεν επιτύχουν ορισμένους στόχους.

Οι εταιρείες μπορούν να εξασφαλίσουν φθηνότερη χρηματοδότηση μέσω των πράσινων ομολόγων, δήλωσε η Barclays, και η σχετική ελκυστικότητά τους έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς οι επενδυτές αμφισβητούν τους βασικούς δείκτες απόδοσης που χρησιμοποιούνται στους λιγότερο ώριμους τίτλους που συνδέονται με τη βιωσιμότητα.

«Ο όγκος μπορεί να έχει περιοριστεί από τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την οικολογική πλύση στην αγορά (λόγω ανησυχιών σχετικά με μη φιλόδοξους στόχους, άσημους δείκτες απόδοσης και μικρές ποινές)», δήλωσε η Edwards.