Τέλος ο φόρος στις γονικές παροχές, μείωση ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για φόρο στις γονικές παροχές, τον φόρο στις επιχειρήσεις και την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης που θα ισχύσει και για το 2022.

Ιδιώτες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τέλη 10% κινητής τηλεφωνίας από το 2022, ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ενώ ανακοίνωσε αλλαγές και στον φόρο στις γονικές παροχές.

Συγκεκριμένα είπε:

«Από 1/1 καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ. Μία ακόμη επιβάρυνση γίνεται παρελθόν. Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και για το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών.

Στις επιχειρήσεις ο φόρος πέφτει στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση. Μειώνεται αμέσως στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου.

Καθιερώνουμε υπερεκπτώσεις για πράσινο κεφάλαιο. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται στο εξής θα φορολογούνται με μόνο 15,5%. Το μέτρο θα ισχύσει για τρία χρόνια, είναι σημαντικό να ισχυροποιηθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε μείωση ΦΠΑ στο 13% και στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού. «Επεκτείνεται για ακόμη 3 μήνες το επιτυχημένο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ. Θα παρουσιάσουμε το ολοκληρωμένο μας σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Τα περισσότερα νοικοκυριά θα πληρώσουν το 2022 μικρότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021» τόνισε περαιτέρω.