Τι πρέπει να δηλώσουν αναλυτικά για τις καταθέσεις, το εισόδημα και την περιουσία τους όσοι ζητήσουν ρύθμιση από την εφορία

Άτυπες δηλώσεις εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης θα κληθούν να υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι επιθυμούν να εξοφλήσουν έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις ή σε 49 έως 100 μηνιαίες δόσεις τα χρέη τους προς το Δημόσιο τα οποία έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31-12-2012, σύμφωνα με τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.

Άτυπες δηλώσεις εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης θα κληθούν να υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι επιθυμούν να εξοφλήσουν έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις ή σε 49 έως 100 μηνιαίες δόσεις τα χρέη τους προς το Δημόσιο τα οποία έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31-12-2012, σύμφωνα με τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.

Μαζί με την αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση, κάθε οφειλέτης του Δημοσίου πρέπει να υποβάλει, στην Εφορία ή στο Τελωνείο που έχουν βεβαιωθεί τα χρέη του, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην οποία θα πρέπει να έχει αναγράψει αναλυτικά στοιχεία για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία, για τις υπόλοιπες τρέχουσες οφειλές του προς τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης και για τα μελλοντικά του έσοδα και εισοδήματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΤΟΥΝ

Επιπλέον, στην υπεύθυνη δήλωση που θα υποβάλει κάθε οφειλέτης θα πρέπει να αναγράψει και τους αριθμούς IBAN των λογαριασμών που διατηρεί στις τράπεζες. Όσοι οφειλέτες αναγράψουν ανακριβή στοιχεία στις συγκεκριμένες υπεύθυνες δηλώσεις θα τεθούν αυτομάτως εκτός ρύθμισης και θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα διευκρινίζονται σε αναλυτική εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη, η οποία εκδόθηκε και εστάλη χθες σε όλες τις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία της χώρας, όσοι οφειλέτες του Δημοσίου επιθυμούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 31-12-2012 θα πρέπει να συνυποβάλουν με την αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση μια αναλυτική υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στην οποία θα πρέπει να αναγράψουν:

1. Στοιχεία για το δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα:

α) Το μηνιαίο καθαρό εισόδημα (ποσό).

β) Τις πάγιες μηνιαίες υποχρεώσεις (για την αποπληρωμή δανείων, λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ασφαλίστρων, ενοικίων κ.λπ.).

γ) Το αναμενόμενο (επιπλέον) μηνιαίο εισόδημα, το οποίο μπορεί να προκύψει από μελλοντική εκμίσθωση ακινήτου, εμπορική συμφωνία κλπ.

2. Στοιχεία για την ακίνητη και την κινητή περιουσία:

α) Ακίνητη περιουσία:

-Εφόσον τα εμπράγματα δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα) επί ακινήτων έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 οι οφειλέτες δεν θα χρειαστεί να τα δηλώσουν εκ νέου.

-Για τα μη δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων, δηλαδή για τα εμπράγματα δικαιώματα που αποκτήθηκαν πρόσφατα ή τα εμπράγματα δικαιώματα στο εξωτερικό για τα οποία δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν αναλυτικά στοιχεία, όπως διεύθυνση, είδος ακινήτου, επιφάνεια, είδος εμπράγματου δικαιώματος και ποσοστό συνιδιοκτησίας.

β) Μεταφορικά μέσα:

- Αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη κλπ. Για όσα έχουν ήδη αναγραφεί στο έντυπο Ε1 (στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος), θα πρέπει απλά να αναγραφεί το γεγονός ότι έχουν δηλωθεί. Για τα μη δηλωθέντα μεταφορικά μέσα που αποκτήθηκαν πρόσφατα θα πρέπει να αναγραφούν αναλυτικά περιγραφικά στοιχεία, όπως το είδος, ο αριθμός κυκλοφορίας ή νηολογίου, το ποσοστό κυριότητας κλπ.

γ) Λοιπά περιουσιακά στοιχεία:

- Ομόλογα, μετοχές, ομολογίες, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα κλπ. Θα πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά στοιχεία, όπως το είδος, ο τίτλος, ο αριθμός χαρτοφυλακίου και η τρέχουσα αξία.

- Συμμετοχή σε κάθε είδους επιχειρήσεις. Θα πρέπει να δηλωθεί το είδος της συμμετοχής, το είδος της επιχείρησης κλπ.

- Κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, όπως έργα τέχνης, συλλογές. Πρέπει να δηλωθεί το είδος, το πλήθος και η αξία.

3. Στοιχεία για τις απαιτήσεις από τρίτους και τα λοιπά χρέη προς τρίτους:

Πρέπει να δηλωθούν από τον οφειλέτη του Δημοσίου οι απαιτήσεις του από τρίτους, αλλά και οι λοιπές οφειλές του προς ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα καθώς και οι άλλες πάγιες υποχρεώσεις του προς τρίτους.

4. Στοιχεία λογαριασμών σε τράπεζες, ταμιευτήρια, ΕΛΤΑ και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα.

Πρέπει να δηλωθούν οι αριθμοί ΙΒΑΝ όλων των λογαριασμών.

Επίσης με την υπεύθυνη δήλωση ο οφειλέτης πρέπει να δηλώσει:

- τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) με τον οποίο θα συνδέσει την πάγια εντολή αυτόματης χρέωσης.

- ότι δεν έχει καταδικαστεί ούτε τού έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδικήματα φοροδιαφυγής.

- ότι θα αποστείλει εντός μηνός τη βεβαίωση ανεξάρτητου εκτιμητή που απαιτείται, εφόσον πρόκειται για ποσό ρυθμιζόμενης βασικής οφειλής άνω των 75.000 ευρώ.

- ότι θα αποστείλει εντός μηνός δικαιολογητικά για την πλήρη διασφάλιση της οφειλής που απαιτείται, εφόσον πρόκειται για ποσό ρυθμιζόμενης βασικής οφειλής άνω των 300.000 ευρώ.

- ότι έχει υποβληθεί αίτηση για κήρυξη της επιχείρησής του σε πτώχευση ή για υπαγωγή της επιχείρησής του σε διαδικασία πτώχευσης ή για υπαγωγή της επιχείρησής του σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης ή ότι δεν έχει υποβληθεί καμία από τις παραπάνω αιτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, από όλα τα παραπάνω στοιχεία που θα αναγραφούν στην υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να αποδεικνύεται η οικονομική αδυναμία του οφειλέτη αλλά και η δυνατότητά του να εξοφλεί με συνέπεια τις μηνιαίες δόσεις που θα προβλέπει η ρύθμιση στην οποία θέλει να υπαχθεί.

Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών ζητά το πλήρες φακέλωμα 2,5 εκατομμυρίων οφειλετών του Δημοσίου προκειμένου να αποδεχτεί τις αιτήσεις που θα υποβάλουν για να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.