Το τέλος του φθηνού χρήματος τρομάζει τα χρηματιστήρια

Μεγάλη πτώση καταγράφει το αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς οι τιμές των μετοχών υποχωρούν, όπως και οι τιμές των ομολόγων.

Ο δείκτης μετοχών Dow Jones στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υποχωρεί κατά 1,67% στις 32.349 μονάδες, ο Nasdag έχασε ήδη 3,35%, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 2,56% (4.017 μονάδες).

Οι τιμές των ομολόγων επίσης υποχωρούν με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι αποδόσεις τους (το «επιτόκιο» που κινείται αντίστροφα από την τιμή). Έτσι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ ανέβηκε στο 3,185%.

Οι επενδυτές ξεπουλάνε μετοχές και ομόλογα επειδή φοβούνται τον πληθωρισμό, ο οποίος συνεπάγεται αυξημένα επιτόκια ήτοι ακριβότερο χρήμα. Ταυτόχρονα τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται στις μεγάλες οικονομίες, στην Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν (και η απόδοση-επιτόκιο ανεβαίνει) επειδή τα υφιστάμενα ομόλογα γίνονται λιγότερο ανταγωνιστικά εν όψη της αύξησης των επιτοκίων και της έκδοσης νέων ομολόγων με μεγαλύτερο κουπόνι.

Έτσι οι επενδυτές πουλάνε ομόλογα, η αξία των οποίων υποχωρεί και η απόδοση΄που είναι αντιστρόφως ανάλογη της τιμής ανεβαίνει (ένα ομόλογο 100 ευρώ με τόκο 10 ευρώ έχει απόδοση 10%, αλλά εάν η τιμή πέσει στα 50 ευρώ, ο τόκος των 10 ευρώ αντιστοιχεί σε απόδοση 10%).

Μεγαλύτερη υποχώρηση σημειώνουν οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας του NASDQ οι οποίες είχαν κάνει μεγάλο ράλι την εποχή της πανδημίας. Πάνω από τις μισές μετοχές του Nasdaq έχουν χάσει περισσότερη από τη μισή τους αξία τον τελευταίο χρόνο.

Οι προοπτικές για τις μετοχές των ΗΠΑ δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, ακόμη και αν αποφευχθεί μια πλήρης ύφεση, σύμφωνα με τους αναλυτές στρατηγικής της Goldman Sachs Group Inc. Οι υψηλές τιμές πληθωρισμού, η επιβράδυνση της οικονομίας και η επιθετική σύσφιξη από τη Fed έχουν επηρεάσει την όρεξη για ανάληψη κινδύνων και τις αποτιμήσεις των μετοχών.

«Το καλύτερο σενάριο για την οικονομία — και, τελικά, για τις τιμές των μετοχών — πιθανώς περιλαμβάνει μια συνεχή περίοδο περιορισμένων αποδόσεων στην αγορά μετοχών», έγραψαν οι υπεύθυνοι της Goldman με επικεφαλής τον David Kostin σε ένα εσωτερικό σημείωμα.

«Οι κίνδυνοι γύρω από τις αποτιμήσεις των μετοχών στρέφονται προς τα κάτω ακόμη και στο βασικό μας, μη υφεσιακό σενάριο. Οι διακυμάνσεις θα παραμείνουν μεγάλες μέχρι να ξεκαθαρίσει η πορεία του πληθωρισμού».