Τράπεζες: ποιες εργασίες επιτρέπονται και ποιοι είναι οι περιορισμοί

Ανοικτά θα είναι από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου όλα τα τραπεζικά καταστήματα, με τις περισσότερες εργασίες να εκτελούνται, αλλά με περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών και τα εμβάσματα προς το εξωτερικό.

Ανοικτά  είναι από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου όλα τα τραπεζικά καταστήματα, με τις περισσότερες εργασίες να εκτελούνται, αλλά με περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών και τα εμβάσματα προς το εξωτερικό.

Το ημερήσιο όριο αναλήψεων παραμένει στα 60 ευρώ, όμως δίδεται η δυνατότητα στους καταθέτες να κάνουν ανάληψη μέχρι του ποσού των 420 ευρώ αθροιστικά για μια βδομάδα σε περίπτωση που επιλέξουν να μην κάνουν ανάληψη των 60 ευρώ για επτά συνεχείς ημέρες. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις μετρητών με πιστωτική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

 Αναλήψεις μετρητών

Σύμφωνα με όσα εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών:

  • Την εβδομάδα, από Δευτέρα 20 έως Παρασκευή 24 Ιουλίου θα μπορεί κάποιος να πάρει ή κάθε μέρα 60 ευρώ ή σωρευτικά έως 300 ευρώ στο τέλος της εβδομάδας.
  • Από το Σάββατο 25 Ιουλίου, και για κάθε εβδομάδα που ακολουθεί, δηλαδή Σάββατο με Σάββατο, θα μπορεί κάποιος να παίρνει ή κάθε μέρα 60 ευρώ ή σωρευτικά έως 420 ευρώ σε μία ανάληψη, στο τέλος της εβδομάδας.
  • Εάν κάποιος δεν πάρει αυτή την εβδομάδα τα 300 ευρώ, δεν θα μπορεί να πάρει την επόμενη που ακολουθεί 300 ευρώ + 420 ευρώ, αλλά μόνο τα 420 ευρώ.
  • Από το Σάββατο 25 Ιουλίου και μετά για κάθε εβδομάδα το ποσό των 420 ευρώ σωρευτικά θα μπορούν να σηκώνουν και οι συνταξιούχοι.
  • Αναφορικά με τις τραπεζικές θυρίδες,κάθε πολίτης έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές, ωστόσο -όπως σημείωσε- πολλές τράπεζες, επειδή υπάρχουν πολλές θυρίδες σε κάποια υποκαταστήματα, ζητούν να υπάρχει ραντεβού για να αποφευχθεί συνωστισμός και να υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση.
  • Απαγορεύεται να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί, καταθετικοί ή όψεως, να προστίθενται συνδικαιούχοι ή να ενεργοποιούνται αδρανείς λογαριασμοί.
  • Προβλέπονται εξαιρέσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, μπορούν να ανοιχθούν νέοι λογαριασμοί για μισθοδοσία, για υποχρεώσεις προς το ίδιο το πιστωτικό ίδρυμα, για καταβολή νέων συντάξεων ή επιδομάτων, για εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων νομικών προσώπων και επιχειρήσεων.
  • Κάποιος μπορεί να εξοφλήσει τη δόση του μέσω λογαριασμού, αλλά δεν μπορεί καταβάλει μεγαλύτερο ποσό ή να εξοφλήσει ολόκληρο το δάνειο.

 

Διαβάστε τις βασικές προβλέψεις για την επαναλειτουργία των τραπεζών: 

1. Από την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015 λήγει η τραπεζική αργία η οποία κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 

2. Επιβάλλεται περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών και στην κίνηση κεφαλαίων κατά τα προβλεπόμενα στην παρούσα ΠΝΠ. 

3. Από την ΔΕΥΤΕΡΑ δεν επιτρέπονται οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ) που υπερβαίνουν το ποσό των εξήντα (60) ευρώ ανά καταθέτη (CustomerID), ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανά ημέρα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

4. Μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι ευρώ (420) ανά εβδομάδα.

5. Η απαγόρευση ανάληψης μετρητών εφαρμόζεται και σε κάθε άλλη πληρωμή μετρητών από τα ιδρύματα, ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών, οι οποίες κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό, για τις αναλήψεις από τον οποίο ισχύουν οι περιορισμοί της προηγούμενης παραγράφου.

6. Επίσης, απαγορεύονται οι αναλήψεις μετρητών με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

7. Επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού 5.000 ευρώ ανά ημερολογιακό τρίμηνο στο εξωτερικό, προκειμένου να καλυφθούν έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών.

8. Απαγορεύεται το άνοιγμα νέων λογαριασμών όψεως ή καταθετικών, αλλά και η «προσθήκη» συνδικαιούχων στους ήδη υφιστάμενους λογαριασμούς, καθώς και η ενεργοποίηση αδρανών λογαριασμών.

9. Απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή πλήρης, λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων, εκτός εάν γίνεται για: α. εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο, β. καταβολή δόσης και ληξιπρόθεσμων οφειλών δανείου προς την τράπεζα, γ. πληρωμή μισθοδοσίας (η οποία, όμως, «βρίσκεται» στην ίδια τράπεζα), δ. πληρωμή νοσηλίων ή διδάκτρων στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και ε. πληρωμή προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στην ίδια τράπεζα.