Βαρουφάκης: Μόνη εφικτή λύση, ανεξάρτητη, ουδέτερη Ουκρανία

«Η μόνη εναλλακτική λύση είναι κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και ουδετερότητα της Ουκρανίας. Μια συμφωνία Ουάσιγκτον-Μόσχας στη βάση μιας ουδέτερης αλλά ανεξάρτητης Ουκρανίας είναι η βέλτιστη και καλύτερη εφικτή λύση». Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την κρίση στην Ουκρανία.

«Το ζητούμενο είναι μια άμεση συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και όχι μια φιλοπολεμική έξαρση. Η ουδετερότητα της Ουκρανίας είναι πολύ περισσότερο εφικτή από την ψευδή υπόσχεση της Δύσης για είσοδο στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, υπογράμμισε ακόμα ότι η εμμονή των ΗΠΑ στη νατοϊκή προοπτική της Ουκρανίας και η παραπλάνηση της Δύσης, θα οδηγήσει σε μια κατεστραμμένη χώρα».

«Οι Ουκρανοί πάνε με τα νερά μας, εμφανίζονται σχεδόν απόλυτα ενάντιοι στον οποιοδήποτε συμβιβασμό με τη Ρωσία και έτοιμοι να ενστερνιστούν τις πιο σκληροπυρηνικές αντιρωσικές θέσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι η καταστροφή της χώρας τους. Κι εμείς τους εξωθούμε προς ένα τέτοιο αποτέλεσμα», είπε.

«Η λύση είναι η ουδετερότητα της Ουκρανίας και η ανεξαρτησία της με κοινή εγγύηση Ουάσιγκτον και Μόσχας. Γιατί ακόμα κι αν οι κυρώσεις δουλέψουν, θα πάρουν καιρό πολύ να ρίξουν τον Πούτιν – αν ποτέ το καταφέρουν», επέμεινε ο κ. Βαρουφάκης.

«Ο κ. Πούτιν επέλεξε την βαρβαρότητα και κέρδισε την θέση του στο κεφάλαιο της Ιστορίας όπου συγκαταλέγονται οι βάρβαροι ηγέτες σε όσους εξαναγκάζονται σε πόλεμο. Ο κ. Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου- εδώ και δεκαετίες», είπε. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ, τονίζοντας ότι, «μπορεί κάλλιστα να βοηθήσει την Ουκρανία να αναπτυχθεί με βοήθεια που να μην απαιτεί καν την επίσημη είσοδο της χώρας στην ΕΕ».

«Όποιος προτιμά, αντί για αυτό το εφικτό σενάριο, το συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα και τη μόνιμη πληγή μιας κατεχόμενης Ουκρανίας – κρυπτόμενος πίσω από το θεωρητικό δικαίωμα εισόδου στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ – θυσιάζει τον Ουκρανικό λαό στον βωμό, στην καλύτερη περίπτωση, ενός ιδεολογήματος και, στη χειρότερη, σκοτεινών συμφερόντων που ωφελούνται οικονομικά από τη δυστυχία των λαών», υπογράμμισε.

Ακόμα, ο κ. Βαρουφάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι «λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά» και «είναι αλά καρτ με το διεθνές δίκαιο», προσθέτοντας ότι «δεν είναι ο πρωθυπουργός της αντίστασης, του διεθνούς δικαίου και της αλληλεγγύης με τους λαούς που δέχονται επίθεση».

«Η Ελλάδα πρέπει να ανεβάσει το επίπεδο του διαλόγου στην Ευρώπη, καταδεικνύοντας πως μπορούμε να συνταχθούμε με τον Ουκρανικό λαό, χωρίς να κλείνουμε τα μάτια στους ναζιστές του τάγματος Αζόφ. Ο πρωθυπουργός υποκλίνεται δουλικά σε μια εξευτελισμένη ΕΕ και ζητά υποκριτικά αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση υπέρ των Ουκρανών επειδή ξέρει ότι δεν θα γίνει, Η Ελλάδα είναι απούσα από τη διεθνή σκηνή και απλά κάνει ότι την προστάξουν χωρίς το παραμικρό όφελος», υποστήριξε.

«Σήμερα, αποδεικνύεται πως ο στόχος των ΗΠΑ εξετελέσθη: Η ΕΕ είναι όχι μόνο γεωπολιτικά ανύπαρκτη αλλά λειτουργεί ως «λαγός», ως ουρά των ΗΠΑ κόντρα στα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης. Τί σημαίνει για την δική μας ασφάλεια; Μεγάλο διπλωματικό δώρο προς Ερντογάν με παιχνίδια στα Δαρδανέλια και το Βόσπορο χωρίς κανένα θετικό αντίκτυπο», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα προς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να συνταχθούν όλοι μαζί στις αντιπολεμικές δράσεις. «Επειδή έχουμε μια κυβέρνηση που εκθέτει τη χώρα, απηύθυνα επιστολή στους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ προτείνοντας να συντονίσουμε τις αντιπολεμικές μας δράσεις», ανέφερε ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται τον πόλεμο και να κρύψει τις αντιλαϊκές της πολιτικές.

«Πρέπει να τελειώνουμε με το χρηματιστήριο της ενέργειας. Στην Ελλάδα της νέας λιτότητας και της ακρίβειας ο πόλεμος δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί τη διεθνή αναστάτωση ώστε να μην ενισχύσει τους πληττόμενους από την ακρίβεια μικρομεσαίους, δίνοντας έτσι το πράσινο φως στα καρτέλ να κάνουν χρυσές δουλειές», είπε και συμπλήρωσε:

«Δεν θα σας επιτρέψουμε να κρύβεστε πίσω από τον πόλεμο και τον εισαγόμενο πληθωρισμό για να αποκρύβετε τα υπερκέρδη των καρτέλ ενέργειας και σουπερμάρκετ. Το ζητούμενο σήμερα είναι ένα: Να σταματήσει ο πόλεμος και να αποσυρθούν τα Ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία. Κι ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι Ουάσιγκτον και Μόσχα να συμφωνήσουν στην επιστροφή των ρωσικών στρατευμάτων στη βάση τους με αντάλλαγμα την ουδετερότητα της Ουκρανίας. Οτιδήποτε άλλο είναι βούτυρο στο ψωμί των πολεμοκάπηλων. Να γιατί το αντιπολεμικό κίνημα και το κίνημα στήριξης εργαζομένων και μικρομεσαίων είναι ένα και το αυτό».

«Στοπ στον πόλεμο του Πούτιν, αλληλεγγύη με τους Ουκρανούς μαχητές και αμάχους, αλληλεγγύη με τους διαδηλωτές εναντίον του πολέμου. Ναι σε μια ανεξάρτητη ουδέτερη Ουκρανία και σε μια ανεξάρτητη Ελλάδα εντός μιας ανεξάρτητης ουδέτερης Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

ΙΟΒΕ: Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα – Βελτίωση προσδοκιών στις κατασκευές, επιδείνωση στο λιανεμπόριο

Τσίπρας: Η Ελλάδα να γίνει μέρος της λύσης όχι του πολέμου στην Ουκρανία – Αναγκαία η εθνική σύνεση

Μητσοτακης: Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας – Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Πηγή: politicus.gr