Wall Street: Την χειρότερη εβδομάδα του τελευταίου εξαμήνου είχε το αμερικανικό χρηματιστήριο

Ο Dow Jones ολοκλήρωσε την εβδομάδα χαμηλότερα κατά 2,2%, στη χειρότερη επίδοση πενθημέρου από τον περασμένο Μάρτιο. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 2,1% και σημείωσε απώλειες για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, ένα σερί που έχει να συμβεί από τον Φεβρουάριο. Ο Nasdaq Composite έχασε περίπου 2,6%, υποχωρώντας για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απώλειας, στο μεγαλύτερο εβδομαδιαίο πτωτικό του σερί από τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών μηνών, αντανακλώντας την αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτών.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν από τα υψηλά 10 μηνών αφού είχαν πλησιάσει την Πέμπτη -αλλά δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν- επίπεδα, που θα ήταν τα υψηλότερα από το 2007.

Κέρδη σημείωσαν την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες όμως έκλεισαν σε πτωτικό έδαφος για την εβδομάδα, στο πρώτο πενθήμερο απωλειών από τον περασμένο Ιούνιο. Το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 86 σεντς ή 1,1% στα 81,25 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα, ωστόσο, το WTI έχασε 2,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data κι έτσι σταμάτησε ένα κερδοφόρο σερί 7 εβδομάδων. Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Οκτωβρίου πρόσθεσε 68 σεντς ή 0,8% στα 84,80 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση διολίσθησε κατά 2,3%.

Τέλος στο αρνητικό σερί των 9 συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων (το μεγαλύτερο από το 2017) έβαλε την Παρασκευή ο χρυσός, αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη την πίεση που προκαλεί στο πολύτιμο μέταλλο η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου πρόσθεσε 1,30 δολάρια ή περίπου 0,1% στα 1.916,50 δολάρια η ουγγιά. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε κατά 1,6% σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Το ασήμι παραδόσεως Σεπτεμβρίου πρόσθεσε 2 σεντς ή σχεδόν 0,1%, στα 22,73 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας οριακές απώλειες στην εβδομάδα και ο χαλκός παραδόσεως Σεπτεμβρίου κέρδισε 0,4%, στα 3,71 δολάρια η λίβρα, χάνοντας 0,4% σε εβδομαδιαία βάση.