Ξεκινά η διαδικασία για το επίδομα θέρμανσης

Επίδομα θέρμανσης από 80 έως 650 ευρώ, σχεδόν διπλάσιο ως προς το μέγιστο ύψος του σε σχέση με πέρυσι θα χορηγήσει για την τρέχουσα σεζόν το υπουργείο Οικονομικών. Η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός της ημέρας και θα προβλέπει την υποβολή αιτήσεων από την ερχόμενη εβδομάδα σε δυο φάσεις με τις πρώτες πληρωμές εντός Ιανουαρίου.

Οσοι έχουν εξ αρχής τιμολόγια διπλάσιας αξίας σε σχέση με το επίδομα που δικαιούνται θα εξοφληθούν μέσα στον Ιανουάριο, ενώ αν απαιτούνται επιπρόσθετα τιμολόγια για την πλήρη κάλυψη του επιδόματος θα υποβληθούν εκ νέου έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Σε 200.000 «κομμάτια», ανάλογα με το πόσο κρύο κάνει, χώρισαν το υπουργείο Οικονομικών και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία όλη τη χώρα, προκειμένου να καταβληθεί με πιο δίκαιο τρόπο, σε όλους τους κατοίκους που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, επίδομα θέρμανσης χωρίς διαχωρισμούς για τον τύπο του καυσίμου.

Φέτος, επίδομα θέρμανσης θα λάβουν όχι μόνο όσοι καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και όσοι χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν φυσικό αέριο ή υγραέριο και στις περιπτώσεις ορεινών οικισμών, ακόμα και ξύλα ή πέλετ.

Σε κοινή συνέντευξη Tύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο διευθυντής παροχής υπηρεσιών της ΕΜΥ Μανώλης Ανανδρανιστάκης παρουσίασαν τον χάρτη της χώρας, ο οποίος έχει χωριστεί σε 200.000 τετραγωνάκια 750Χ750 μέτρα, ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι. Στην κάθε ζώνη προκύπτει ένας συντελεστής, ο οποίος θα πολλαπλασιάζεται με το μέγιστο επίδομα και θα οδηγεί στο επίδομα που δικαιούται το κάθε νοικοκυριό. 

Για την καταβολή του επιδόματος, τα νοικοκυριά θα πρέπει να υποβάλλουν σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τιμολόγια αγοράς καυσίμων αξίας τουλάχιστον διπλάσιας του επιδόματος που δικαιούνται. Οι δαπάνες μπορούν να πιστοποιηθούν έως το τέλος της χειμερινής σεζόν τον Απρίλιο.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι, το ελάχιστο ύψος επιδόματος παραμένει στα 80 ευρώ, το μέγιστο όμως θα αυξηθεί από τα 350 ευρώ σε 600 ευρώ. Το συνολικό κονδύλι επιδόματος θέρμανσης δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τα 84 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό σε 90-94 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες.

Σύμφωνα με παραδείγματα που έδωσαν οι κ.κ. Σκυλακάκης και Ανανδρανιστάκης, στην Κρήτη, όπου με το παλαιό σύστημα υπήρχε μόνο ένας συντελεστής, τώρα οι συντελεστές κυμαίνονται από 0,25 έως και 0,6 μόνο στο νόμο Ρεθύμνου.

Το νέο σύστημα αποτελεί ελληνική πατέντα και η μελέτη θα αξιοποιηθεί στο επόμενο «Εξοικονομώ» ενώ θα δοθεί και στους μηχανικούς προκειμένου να λαμβάνουν τα στοιχεία υπόψη στις κατασκευές ακινήτων αναφορικά με τις ανάγκες θερμομόνωσης.

Το επίδομα θα καταβληθεί σε όλους έως το τέλος Δεκεμβρίου. Ειδικά για την καύση ξύλων και πέλετ, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην καταβολή επιδότησης μόνο για ορεινούς οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους, ώστε να μην υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από μικροσωματίδια.