Χρηματιστήριο: Άλμα σε υψηλά 19μήνου με μεγάλες πρωταγωνίστριες Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ

Σε νέα υψηλά έτους – και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιανουαρίου του 2020 – με άλμα 14,87 μονάδων, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, συνεχίζοντας στο ανοδικό κλίμα που επικρατεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου.

 

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 929,26 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,63%. Είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 29ης Ιανουαρίου 2020 (931,21 μονάδες). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 62,06 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 32.924.631 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,55%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,79%.

Η άνοδος ήρθε μετά την θετική πορεία των διεθνών αγορών, μετά και την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Jackson Hole την περασμένη Παρασκευή και ενώ στην Ελλάδα οι πάντες αναμένουν τον επικείμενο δομικό ανασχηματισμό, μέσα στα επόμενα 24ωρα.

 

Παράλληλα, ο Σεπτέμβριος ξεκινά με σημαντικές ανακοινώσεις και εξελίξεις, όπως οι ανακοινώσεις για την πορεία της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο, αλλά και την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή για την ΔΕΠΑ Υποδομών και τις δεσμευτικές προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Επίσης, αύριο αναμένεται να ολοκληρωθεί και η προαιρετική δημόσια πρόταση στον ΟΛΘ, ενώ πραγματοποιούνται και οι αλλαγές στάθμισης στο MSCU

Παράλληλα, από αύριο ξεκινά ένας νέος γύρος ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων, με την Eurobank και την Motor Oil να ξεχωρίζουν.

 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες του Εμπορίου (+6,17%), του Πετρελαίου (+3,22%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+3,15%) και των Πρώτων Υλών (+3,07%), ενώ μικρή πτώση σημείωσε μόνο ο δείκτης των Προσωπικών Προϊόντων (-0,12%).

 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+7,19%), των ΕΛΠΕ (+5,93%), της ΕΥΔΑΠ (+5,22%), της Viohalco (+3,75%), της ΕΧΑΕ (+3,42%) και της Elvalhalcor (+3,14%). Με άνοδο άνω του 2% έκλεισαν Coca Cola, Σαράντης, Εθνική, Titan και Motor Oil, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Eurobank.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Lamda, ΟΤΕ, Πειραιώς και Alpha Bank.

Με ήπιες απώλειες έκλεισε η Jumbo.

 

Από τις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης άλμα 6,97% σημείωσε η Fourlis, η οποία ανακοινώνει την Τρίτη αποτελέσματα τριμήνου, στο +5,53% η Cenergy, στο +5,22% η ΕΥΑΘ και στο +4,87% η ΑΒΑΞ.