AirBNB: Κυνήγι της εφορίας με «ρομποτάκια» και συνεργασία με τις πλατφόρμες

Έλεγχοι από εφοριακούς, αυτόματη αναζήτηση από προγράμματα-ρομπότ αλλά και συνεννοήσεις με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για να «κατεβάζουν» όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλωθεί στο μητρώο της ΑΑΔΕ είναι μερικά από τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στον κλάδο.

«Είμαστε ακόμα στη φάση της εγγραφής στο μητρώο (σ.σ. έως το τέλος Νοεμβρίου) και επιδιώκουμε τη συνεργασία μας με τις διάφορες πλατφόρμες», ανέφερε πρίν από λίγο στο πλαίσιο του συνεδρίου της Prodexpo ο κ. Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε σχέση με το ηλεκτρονικό μητρώο για τα ακίνητα που διατίθενται προς μίσθωση μέσω των γνωστών διαδικτυακών πλατφορμών. «Οι συζητήσεις μας αφορούν το κομμάτι εκείνο και τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι, παρά τις προειδοποιήσεις, δεν θα μπουν.

Επεξεργαζόμαστε και λύσεις μηχανικής αναζήτησης μέσα στις πλατφόρμες εκείνων που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο. Παρακολουθούμε, μπαίνουμε, βλέπουμε πληρότητες και υπηρεσίες. Ένα άλλο κομμάτι είναι η ανταλλαγή πληροφοριών με αλλοδαπές διοικήσεις, που βοηθούν στους ελέγχους. Είναι σημαντική η οικειοθελής συμμόρφωση. Αργά ή γρήγορα εμείς αυτά που θέλουμε να βρούμε, θα τα βρούμε», ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, προσθέτοντας ότι ο διάλογος υπάρχει με τις εταιρείες. «Αλλά η μία περιμένει την άλλη να δει τι θα κάνει. Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να δίνουν την εντύπωση ότι ανέχονται τη φοροδιαφυγή και προοδευτικά αυτό γίνεται. Ο πρώτος τρόπος να το δείξουν είναι να εκβάλλουν από την πλατφόρμα τους τους ιδιοκτήτες που δε συμμορφώνονται με τη διαδικασία».

Ο ίδιος τόνισε ότι ήταν πρόκληση για την ΑΑΔΕ να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα φιλική προς το χρήστη. «Έχουν γίνει, ήδη, δύο εφαρμογές: Μία για την εγγραφή των ακινήτων και μία για την καταγραφή της κάθε μίας μίσθωσης, που αθροίζεται κάθε τέλος του χρόνου στην φορολογική δήλωση. Είναι πολύ αναλυτικά και τα δύο, συνοδεύονται μάλιστα με οπτικοακουστικό υλικό, είναι η πρώτη φορά, μάλιστα, που γίνεται κάτι τέτοιο.

O χώρος της οικονομίας διαμοιρασμού είναι καινούριος και αφορά πολίτες πια και όχι εταιρείες και είναι άλλη μια πρόκληση να πετύχουμε την οικειοθελή τους συμμόρφωση. Θέλουμε να δείξουμε ότι είναι απλό και εύκολο να είναι κάποιος συνεπής στις υποχρεώσεις του. Επίσης, δρομολογείται και το κομμάτι του ελέγχου.

Τέλος, αναφορικά με τη διάθεση συνεργασίας των χωρών στο φορολογικό κομμάτι τόνισε: «Υπάρχει μια κατανόηση της ανάγκης να δράσουμε συνολικά. Έχουμε επισημάνει ότι είναι ένα πρόβλημα που κάθε μία διοίκηση δεν μπορεί να λύσει χωριστά. Νομίζω ότι αν συνεχίσουμε, θα έχει ένα αποτέλεσμα γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει, ήδη, τις οδηγίες για τα θέματα πλατφορμών. Αργά ή γρήγορα θα βρεθεί μια κοινή λύση. Η φορολογία δεν μπορεί να είναι παράγοντας που επηρεάζει τον ανταγωνισμό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει διασταυρώσεις και ελέγχους για να εντοπίσει όσους συνεχίζουν να μη δηλώνουν τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, με τους εξής τρεις τρόπους :

1. Ήδη γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι από εφοριακούς, που ψάχνουν καταχωρήσεις ακινήτων στο διαδίκτυο και στη συνέχεια ελέγχουν αν έχει δηλωθεί το ακίνητο και η ενοικίαση. Σε περιπτώσεις όπου ο έλεγχος σε εθνικό επίπεδο δεν επαρκεί, ζητείται η ανταλλαγή πληροφοριών και διεθνής συνεργασία με φορολογικές διοικήσεις άλλων χωρών.

2. Μόλις τελειώσει η διορία για δήλωση στο Μητρώο Ακινήτων (στις 30 Νοεμβρίου) μέσα στην οποία πρέπει να οριστικοποιήσουν τα ακίνητά τους στο μητρώο οι Διαχειριστές, η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις Πλατφόρμες διαμοιρασμού να διαγράψουν όσους δεν κάνει τη δήλωση για να πάρουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων. Με άλλα λόγια, θα τους ζητήσει να «κατεβάσουν» τις αγγελίες όσων δεν συμμορφώθηκαν με το νέο καθεστώς φορολόγησης.

3. Εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας μηχανισμού ("search robot") ούτως ώστε να σαρώνονται αυτόματα και άμεσα τα ακίνητα που έχουν ανεβάσει οι ιδιοκτήτες τους στην Ελλάδα, και να διαπιστωθεί ποιοι τα έχουν δηλώσει, αλλά και επιπλέον εάν τυχόν παρέχουν και άλλες υπηρεσίες εκτός από διαμονή και κλινοσκεπάσματα (πχ πρωινό, ξεναγήσεις κλπ) προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ. Ήδη η Πορτογαλία έχει και χρησιμοποιεί ένα αντίστοιχο σύστημα, και η ΑΑΔΕ έχει ζητήσει την σχετική τεχνογνωσία.