Άνοδος άνω του 1% για το πετρέλαιο- Προβληματισμός για τις νέες κυρώσεις

Ανοδικά κινούνται την Τετάρτη (6/4) οι τιμές του πετρελαίου, εξισορροπώντας τις απώλειες στις αρχές της συνεδρίασης, καθώς η απειλή νέων κυρώσεων στη Ρωσία ενίσχυσε τις ανησυχίες για την προσφορά, αντισταθμίζοντας τους φόβους για ασθενέστερη ζήτηση μετά από τη δημιουργία αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και το παρατεταμένο lockdown στη Σαγκάη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ετοίμασαν την Τετάρτη νέες κυρώσεις για τη Μόσχα για δολοφονίες αμάχων στη βόρεια Ουκρανία, τις οποίες ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «εγκλήματα πολέμου». Η Ρωσία αρνήθηκε ότι στόχευε αμάχους.

«Με τα στοιχεία της φρίκης να αυξάνονται και τις νέες κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας να βρίσκονται σε εξέλιξη, περαιτέρω ρωσικά οικονομικά αντίποινα φαίνεται αναπόφευκτα», δήλωσε η Σόφι Λουντ-Γιάτες, επικεφαλής αναλύτρια μετοχών της Hargreaves Lansdown.

«Αυτές οι ανησυχίες αναμφίβολα τροφοδοτούν την ανοδική τάση της τιμής του πετρελαίου, με την αστάθεια να αναμένεται να συνεχιστεί καθώς εξελίσσεται η γεωπολιτική κατάσταση», συμπλήρωσε.

Οι προτεινόμενες κυρώσεις της ΕΕ, τις οποίες πρέπει να εγκρίνουν τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ,απαγορεύουν την αγορά ρωσικού άνθρακα και θα αποτρέψουν την είσοδο ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της ΕΕ.

Η επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το μπλοκ εργάζεται για πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου.

Η Βρετανία προέτρεψε επίσης τις χώρες της G7 και του ΝΑΤΟ να συμφωνήσουν σε ένα χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για την προσφορά οδήγησαν νωρίτερα σε πτώση της τιμής λόγω του ισχυρότερου δολαρίου, που καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων και της έκπληξης της αύξησης των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Το δολάριο ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν δύο χρόνια την Τετάρτη, μετά από άλμα κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω των πιο επιθετικών σχολίων αξιωματούχων της Federal Reserve.

Οι ανησυχίες για τη ζήτηση αυξήθηκαν επίσης όταν οι αρχές της κορυφαίας εισαγωγέα πετρελαίου, της Κίνας, επέκτειναν το lockdown στη Σαγκάη.

Εν τω μεταξύ, τα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) εξακολουθούσαν να συζητούν πόσο πετρέλαιο θα απελευθερώσουν μαζί από την αποθήκευση για να δαμάσουν τις τιμές, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters, προσθέτοντας ότι αναμένεται ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 1,40% στα 103,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ ενισχύεται 1,15% στα 107,87 δολάρια το βαρέλι.

Μικρή άνοδος για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, ανεβαίνοντας 0,756% στα 109,385 ευρώ η μεγαβατώρα.

Αντίθετα, η άνοδος των αμερικανικών ομολόγων ασκεί πιέσεις στον χρυσό που υποχωρεί 0,09% στα 1.925,90 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι χάνει 0,53% στα 24,402 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός πέφτει 0,68% στα 4,7622 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται οριακά 0,04% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0907 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,12% στο 1,3084 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8337 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Πηγή: politicus.gr