Απορρίπτει τον ιταλικό προϋπολογισμό η Κομισιόν

Κορυφώνεται η σύγκρουση Ρώμης- Βρυξελλών, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε και πάλι τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, οδηγώντας τα πράγματα σε αδιέξοδο και κορυφώνοντας την αγωνία των αγορών για την κατάληξη αυτής της σύγκρουσης.

«Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, ο κανόνας του χρέους πρέπει να θεωρηθεί ότι δεν τηρήθηκε», δήλωσε η Επιτροπή στην έκθεσή της για το χρέος της Ιταλίας.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η έναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος με βάση το χρέος είναι δικαιολογημένη», δήλωσε η Κομισιόν.

Η ιταλική κυβέρνηση αγωνιζόταν να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις για το χρέος, καθώς αυτές αντιστοιχούν σε υιοθέτηση διορθωτικών μέτρων της τάξεως των 40-60 δισ. ευρώ. Αντ' αυτού, προτιμούσε να κριθεί πως παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το δημοσιονομικό έλλειμμα, περίπτωση στην οποία θα έπρεπε να εφαρμόσει λιγότερα διορθωτικά μέτρα, της τάξεως των 9 με 13 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η Επιτροπή βρίσκει πως ο ιταλικός προϋπολογισμός υποφέρει από "σοβαρότατο ρίσκο μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της Επιτροπής" και αυτό θα οδήγηση στο πρώτο βήμα προς κυρώσεις για την Ιταλία.

Μετά την αρνητική αυτή κρίση της Επιτροπής τα κράτη μέλη θα έχουν 2 εβδομάδες για να εξετάσουν τον ιταλικό προϋπολογισμό και να συμφωνήσουν με τη κρίση της Επιτροπής και η τελευταία θα ξεκινήσει τυπικά μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και μέσα στο Δεκέμβριο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικυρώσει τη διαδικασία και η Ιταλία θα έχει τρεις με έξι μήνες να συμμορφωθεί αλλιώς θα υπάρχουν κυρώσεις.

Υπό το πρίσμα αυτό ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ το Σάββατο για δείπνο εργασίας όπου βεβαίως θα συζητήσουν το θέμα.