Attica Bank - DBRS : Κρίσιμη η αξιολόγηση για το Omega

 

Η νέα διοίκηση της Attica Bank αναλαμβάνει επισήμως στις 16 Σεπτεμβρίου, ωστόσο είναι δύσκολο να κάνει κάποιος πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, αφού ακόμη η DBRS δεν έχει δώσει το ακριβές της στίγμα.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα να δοθεί η ολοκληρωμένη αξιολόγηση του τρίτου και μεγαλύτερου πακέτου τιτλοποίησης κόκκινων δανείων της τράπεζας, του Omega, τελικώς οι ημερομηνίες επαναπροσδιορίστηκαν από τον οίκο για την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή, σύμφωνα με την naftemporiki.gr.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, στον «Ηρακλή» και εκτιμάται πως οι ζημιές από το χαρτοφυλάκιο αυτό δεν μπορεί παρά να διαμορφωθούν πέριξ των 300 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εκτίμηση για ζημιές κοντά στα 200 εκατ. ευρώ από τα χαρτοφυλάκια Astir 1 και 2, αξίας 320 εκατ. ευρώ και 370 εκατ. ευρώ αντιστοίχως, το κεφαλαιακό κενό μόνο από τις τιτλοποιήσεις αναμένεται να ξεπεράσει αρκετά τα 500 εκατ. ευρώ και να πλησιάσει την περίμετρο των 600 εκατ. ευρώ. Αυτό θα συμβεί γιατί μέσα στις τιτλοποιήσεις πρέπει να υπολογιστεί και το πακέτο Metexelixis, το οποίο ίσως και απαιτήσει πρόσθετες προβλέψεις όχι πολύ κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Στο κεφαλαιακό κενό των τιτλοποιήσεων θα πρέπει να υπολογιστούν και οι κεφαλαιακές ανάγκες για την εθελουσία αλλά και για άλλα έξοδα λειτουργικά, που ενδέχεται να οδηγήσουν την αύξηση γύρω από το ποσό των 650 εκατ. ευρώ, ίσως και περισσότερο.

Στη συνέχεια η τράπεζα θα αναγκαστεί να αναζητήσει κεφάλαια και για ανάπτυξη.

Θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο πως οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank θα επιχειρηθεί να καλυφθούν σε δόσεις. Ωστόσο, το παζλ εξελίσσεται σε γρίφο δύσκολο για τους ιδιώτες, οι οποίοι αναμένουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης προκειμένου να μελετήσουν την είσοδό τους στο εγχείρημα.