Αύξηση του βασικού μισθού κατά 100 ευρώ ανακοίνωσε ο Μακρόν

Μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με φόντο τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», ανέλαβε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ανακοίνωσε αύξηση του βασικού μισθού κατά 100 ευρώ τον μήνα, καθώς και φοροελαφρύνσεις για χαμηλοσυνταξιούχους.

Σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι γνωρίζει πως ορισμένοι πληγώθηκαν από τα λεγόμενά του, ενώ παραδέχθηκε πως πολίτες, μεταξύ των οποίων και οι συνταξιούχοι, πιέζονται οικονομικά. Χαρακτήρισε δικαιολογημένη και βαθιά την οργή που εκφράζουν τα «κίτρινα γιλέκα», ωστόσο καταδίκασε τη βία και τις ταραχές των τελευταίων ημερών.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, χωρίς ωστόσο να επαναφέρει τον «φόρο πλούτου». Παράλληλα, κάλεσε τις επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να χορηγήσουν στους εργαζομένους τους ένα επίδομα στο τέλος του έτους, ενώ ανακοίνωσε πως η αμοιβή για τις υπερωρίες δεν θα υπόκειται σε φόρους από το 2019. Προανήγγειλε, δε, «πάγωμα» της αύξησης της κοινωνικής εισφοράς για τους συνταξιούχους με συντάξεις κάτω των 2.000 ευρώ

«Εδώ και 1,5 χρόνο προσπαθούμε αλλά δεν καταφέραμε να δώσουμε απάντηση σε προβλήματα που έρχονται από παλιά», σημείωσε ενώ στάθηκε στην ανάγκη ενότητας. Όπως τόνισε, «ένας λαός που διχάζεται σε τέτοιο βαθμό δεν έχει μακροπρόθεσμη ελπίδα», ενώ απευθυνόμενος στους Γάλλους πολίτες είπε πως «εσείς μου δίνετε νομιμοποίηση, κανείς άλλος».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις, ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιείκεια απέναντι στις βιαιότητες. Έκανε, δε, λόγο για «κατάσταση έκτακτης οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης», ενώ προανήγγειλε εθνικό διάλογο για τα εργασιακά, την εκπαίδευση και το περιβάλλον.