Βουλιάζουν οι μετοχές στο ΧΑ – Τράπεζες -9%

Δραματική επιδείνωση κλίματος σημειώνεται στις αγορές, με καταλύτη τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, που οδηγεί ήδη στη λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, προκαλώντας περαιτέρω απορρύθμιση της οικονομίας.

Εικόνα κατάρρευσης στο ΧΑ, όπου ο τραπεζικός δείκτης βυθίζεται στο -9%, με υπερβάλλουσα προσφορά και πυρετώδεις συναλλαγές.
Μεγάλες απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες υποχωρούν κατά 2,4% με τάση περαιτέρω διολίσθησης

Στην ελληνική αγορά οι πιέσεις είναι εντονότερες, καθώς το παρατεταμένο ράλι από τις αρχές Νοεμβρίου έχει δημιουργήσει ιλιγγιώδη βραχυχρόνια κέρδη, που αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις.

Στο ΧΑ οι συνθήκες είχαν ήδη ωριμάσει για διόρθωση. Οι αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας δίνουν απλώς την αφορμή για να ξεκινήσει μιά μεγάλη καθοδική κίνηση, που θα δώσει ευκαιρίες για κατοχύρωση κερδών και αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι ανεξάρτητα από την αλλαγή κλίματος στις διεθνείς αγορές, η διόρθωση στο ΧΑ ήταν θέμα χρόνου και αναμενόταν να ξεκινήσει μετά το κλείσιμο των Παραγώγων  στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας.

Το ζητούμενο τώρα είναι η χρονική διάρκεια και το εύρος της πτωτικής κίνησης – σε ποιά επίπεδα θα ισορροπήσουν οι δείκτες και πότε θα ανακοπούν οι πιέσεις. Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η προσπάθεοα κατοχύρωσης κερδών μπορεί να προκαλέσει αυτοτροφοδοτούμενη πτώση, με ακραίες υπερβολές. Αυτό βέβαια θα δημιουργούσε ευκαιρίες για επανατοποθετήσεις και για εισροή νέου χρήματος. Στο επίκεντρο της προσοχής 

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά και βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας επιλογών διεθνών επειθετικών χαρτοφυλακίων.

Η συνεδρίαση- Μετοχές και δείκτες

Στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης οι βασικοί δείκτης πραγματοποίησαν γρήγορη "βουτιά". Στη συνέχεια κινούνται με μικρές διακυμάνσεις παραμένοντας στα χαμηλά ημέρας.
Στο απόλυτο χαμηλό ημέρας βρίσκεται αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης, υποχωρώντας κατά 4,25% στις 766 μονάδες.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 4,75%, κινούμενος στις 1.824,7 μονάδες.

Εικόνα κατάρρευσης στο τραπεζικό ταμπλό, με τον κλαδικό δείκτη να βυθίζεται στο -9,25%! Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Alpha -10%, Eurobank -9,5%, Πειραιώς -9%, Εθνική -6,7%, Αttica -6,3%, Ελλάδος -0,8%.

Με αρνητικό πρόσημο όλα τα εμποροβιομηχανικά blue και τα chips mid caps. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Aegean -6,5%, Motor Oil και Coca-Cola, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ -4,6%, Lamda, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -4,3%, ΕΧΑΕ -4%, Τιτάν -3%.