Χρηματιστήρια: Κλυδωνισμοί σε Αθήνα και Ευρώπη- Η Silicon Valley Bank τρομάζει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

Τις χρηματιστηριακές αγορές και τις τραπεζικές μετοχές αρχίζει να «ταρακουνάει» η αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες καθώς με ισχυρές πιέσεις 4% στις τράπεζες, ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα σημειώνει πτώση 1,8%. Η τάση στην Αθήνα ακολουθεί αυτήν στην Ευρώπη, όπου βυθίζονται οι τραπεζικές μετοχές με τα βασικότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο «κόκκινο».

Στο ταμπλό, στις τράπεζες, η Πειραιώς και η Εθνική υποχωρούν -4% και ακολουθούν Alpha Bank -3,5% και Eurobank -1,7%. Αρνητικό το κλίμα και στα μη τραπεζικά blue chips.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,4%,. Οι τραπεζικές μετοχές ηγούνται των απωλειών, σημειώνοντας βουτιά 4,2% αμέσως μετά το άνοιγμα της αγοράς, ακολουθούμενες από τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες σημείωσαν πτώση 2,7%. Τα τρόφιμα και τα ποτά και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αντιστάθηκαν στην τάση και διαπραγματεύτηκαν λίγο πάνω από την επίπεδη γραμμή.

Η βουτιά των τραπεζικών μετοχών έρχεται μετά την αύξηση κεφαλαίου της Silicon Valley Bank που οδήγησε σε κατάρρευση της μετοχής της κατά 60% και συνέβαλε στην εξάλειψη της αξίας των τραπεζικών μετοχών κατά πάνω από 80 δισ. δολάρια.

Η Deutsche Bank υποχώρησε κατά 7% στις πρώτες συναλλαγές, η Barclays και η Swedbank έχασαν 5,5%, η Commerzbank έχασε 5,4% και οι Societe Generale και HSBC σημείωσαν πτώση 5,3%.

Οι επενδυτές συνεχίζουν επίσης να αφομοιώνουν σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ενώ εκείνοι στο Ηνωμένο Βασίλειο απόλαυσαν μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη που δείχνει ότι η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε 0,3% και κατάφερε να αποφύγει την ύφεση.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών μετοχών υποχώρησαν το πρωί της Παρασκευής, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα επερχόμενα στοιχεία για την απασχόληση για ενδείξεις σχετικά με το πώς μπορεί να κινηθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ οι μετοχές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν.