ΔΝΤ: Ισχυρή ανάπτυξη 2,1% φέτος για την Ελλάδα – Ανθεκτικές οι τράπεζες

Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί αισθητά αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο ολοκλήρωσε τη διαβούλευση για το άρθρο IV με την Ελλάδα και ενέκρινε την αξιολόγηση που έκαναν τα στελέχη του. Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,1% και πληθωρισμό 2,8% το 2024, και 2% στο τέλος του 2025.  

Παράλληλα, στην ανακοίνωση του επισημαίνει ότι «παραμένουν σημαντικές προκλήσεις που επιβαρύνουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης», όπως οι χαμηλές επενδύσεις και αποταμιεύσεις και οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ανθεκτικό

Το τραπεζικό σύστημα παρέμεινε ανθεκτικό υποστηριζόμενο από την ενίσχυση του ισολογισμού. Η ποιότητα του ενεργητικού βελτιώθηκε περαιτέρω με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται κάτω από το 5% στις συστημικά σημαντικές τράπεζες. Τα υψηλότερα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια συνέβαλαν στην ισχυρή ανάκαμψη των τραπεζικών κερδών και ενίσχυσαν την κεφαλαιακή επάρκεια. Το τραπεζικό σύστημα διατηρεί επίσης σημαντικά αποθέματα ρευστότητας παρά τις σημαντικές αποπληρωμές των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (TLTRO).

Η ιδιωτική κατανάλωση θα υποστηριχθεί από τη θετική αύξηση των πραγματικών μισθών, ενώ οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να επεκτείνονται με την εφαρμογή του Εθνικού Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υποστηρίζεται από κονδύλια της Ε.Ε. προσθέτει. 

Παράλληλα προβλέπει σημαντική μείωση του χρέους 158% επί του ΑΕΠ το 2024, από 167,4% το 2023.

Η οικονομία έχει επαναλάβει τη σύγκλιση των εισοδημάτων, τερματίζοντας μια δεκαετία στασιμότητας με υψηλή ανεργία και χαμηλές επενδύσεις εν μέσω μεγάλης απομόχλευσης. Το πραγματικό ΑΕΠ έχει διευρυνθεί πέρα από το προ της πανδημίας επίπεδο τάσης, χάρη στην κυκλική ανάκαμψη της τουριστικής ζήτησης και την επανάληψη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων στο πλαίσιο της ΕΕ επόμενης γενιάς.

Η ισχυρή ανάπτυξη και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν μειώσει το  δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ κάτω από το προ της πανδημίας επίπεδο, με περιορισμένους χρηματοδοτικούς κινδύνους μεσοπρόθεσμα λόγω της ευνοϊκής διάρθρωσης του χρέους.

Οι προκλήσεις

Ωστόσο, παρά την ανάκτηση της κρατικής επενδυτικής βαθμίδας και τη βελτίωση των τραπεζικών ισολογισμών, η οικονομία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές προκλήσεις εν μέσω σημαντικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικήςεπίμονου πληθωρισμού και αύξησης των τιμών των ακινήτων. Οι διαρθρωτικές ανισορροπίες που προκύπτουν από τις χαμηλές αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και το ακόμη χαμηλό επίπεδο επενδύσεων, καθώς και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή επιβαρύνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Προειδοποιεί ότι μια πιθανή κλιμάκωση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και η σύγκρουση στη Γάζα θα μπορούσε να διαταράξει το εμπόριο και να προκαλέσει ανανεωμένες πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων αλλά και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη.

Αντίθετα, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τις ισχυρότερες από τις αναμενόμενες αντιδράσεις της αγοράς στην πρόσφατη αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας, θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές.