Δραγασάκης: Οι συνεταιριστικές τράπεζες είναι απαραίτητο στοιχείο της αγοράς και δείχνουν το δρόμο για το μέλλον

 


Είναι απαραίτητο να κινητοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας στο πλαίσιο μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας, για να ξεφύγουμε από το παρελθόν και τις παθογένειές του.
Αυτό υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών, με θέμα «Οι συνεταιριστικές τράπεζες στη νέα εποχή».
Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι ο ρολος των συνεταιριστικών τραπεζών είναι εξαιρετικά σημαντικός στη νέα σελίδα που ανοίγει για την οικονομία, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρέλαβε τις συνεταιριστικές τράπεζες σε πορεία καταστροφής και περιθωριοποίησης αλλά τις στήριξε από την πρώτη στιγμή, στηρίζοντας την ανακεφαλαιοποίησή τους και δημιουργώντας δομές και μηχανισμούς συνεργασίας.
Ο κ. Δραγασάκης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες δείχνουν το δρόμο για την οργάνωση του μέλλοντος και διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ελληνική αγορά, όπου η υπερσυγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου ενέχει κινδύνους ευστάθειας.
Τα βασικά σημεία του χαιρετισμού του κ. Δραγασάκη είναι τα εξής:
Η έξοδος από τα μνημόνια επιτάσσει τη συγκρότηση μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας για να προχωρήσουμε μπροστά & να μην παγιδευθούμε στο παρελθόν & στις παθογένειές του
Κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων & όλων των διαθέσιμων & δυνητικών πόρων για την ανασυγκρότηση της χώρας
Στη νέα σελίδα που ανοίγει για την οικονομία, ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών είναι εξαιρετικά σημαντικός
Τις συνεταιριστικές τράπεζες τις παραλάβαμε σε πορεία καταστροφής & περιθωριοποίησης. Εμείς όμως:
* Τις στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή
* Δημιουργήσαμε δομές & μηχανισμούς συνεργασίας
* Στηρίξαμε την ανακεφαλαιοποίησή τους
* Δημιουργούμε συνθήκες που ενισχύουν τη ρευστότητά τους
Αναπτύσσουμε τη στρατηγική μας για το παράλληλο σύστημα χρηματοδοτικών μέσων (Συνεταιριστικές τράπεζες | Ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία | Αναπτυξιακή Τράπεζα)
Σήμερα, προχωρούμε από τη θεσμοθέτηση στην υλοποίηση των νέων αναπτυξιακών θεσμών
Δημιουργούμε έτσι έναν ευρύτερο προνομιακό χώρο για τις συνεταιριστικές τράπεζες (ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, μικροπιστώσεις, ενεργειακές κοινότητες κ.ά.)
Σχεδιάζουμε & υλοποιούμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το μέλλον με τις συνεταιριστικές τράπεζες σημαντικό πυλώνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος
Διατυπώνονται απόψεις όχι μόνο λανθασμένες αλλά & παράλογες για δήθεν «μη χρησιμότητα των συνεταιριστικών τραπεζών», όταν η υπερσυγκέντρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη χώρα ενέχει κινδύνους ευστάθειας
Οι συνεταιριστικές μορφές οργάνωσης της κοινωνίας όχι μόνο δεν είναι υπολείμματα του παρελθόντος αλλά συνιστούν πρόδρομες μορφές οργάνωσης του μέλλοντος