Εγκρίθηκαν οι δύο πρώτες επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής κάνναβης

Εγκρίθηκαν οι δύο πρώτες άδειες εγκατάστασης Μονάδων Καλλιέργειας και Επεξεργασίας Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης με κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη.
Οι δύο πρώτες άδειες εγκρίθηκαν βάσει του νόμου 4523/2018, ο οποίος προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης αποκλειστικά για ιατρικούς σκοπούς.
Άδεια εγκατάστασης Μονάδας έλαβαν οι εταιρείες BIOMECANN AE, που εδρεύει στη Λάρισα, με εκτιμώμενη επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ και BIOPROCANN AE, που εδρεύει στην Κόρινθο, με εκτιμώμενη επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ. Ο εκτιμώμενος αριθμός εργαζομένων στις δυο μονάδες ανέρχεται σε 51 στην πρώτη και 66 στη δεύτερη. Οι άδειες έχουν πενταετή διάρκεια, ενώ η επικαιροποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα γίνεται σε ετήσια βάση.

Πρόκειται για συνολική επένδυση 185,2 εκατομμυρίων ευρώ και το άνοιγμα 770 θέσεων εργασίας.

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης.

Ο υπουργός Υγείας με δηλώσεις του αναφέρθηκε στην προσπάθεια προσέγγισης του θέματος της προοπτικής παραγωγής και διάθεσης αυτού του «ιδιότυπου φαρμάκου», της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα από τη σκοπιά της «ευχερούς και οικονομικά προσιτής πρόσβασης των ασθενών σε φαρμακευτικά προϊόντα» που «αποδεδειγμένα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους», αλλά και της «αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας για την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων μιας αναδυόμενης αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο». Και σχολίασε ότι «αποδείχθηκε στην πράξη ότι οι “Κασσάνδρες”, που έκαναν λόγο για ανελαστικό και απαγορευτικό για επενδύσεις πλαίσιο, δεν επιβεβαιώθηκαν».

«Το έντονο, διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης αναδεικνύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας. Τα αιτήματα των αδειών, πρόσθεσε, αφορούν εταιρείες ελληνικών συμφερόντων αλλά και από Καναδά, Ισραήλ κ.λπ., πολύ μεγάλα ονόματα παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων που έχουν και τεχνογνωσία και εξοικείωση.

Οπως εξήγησε, οι άδειες έχουν πενταετή διάρκεια και η επικαιροποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα γίνεται σε ετήσια βάση, ενώ το ελάχιστο όριο για τέτοιου είδους επένδυση είναι τα 4 στρέμματα. «Εχει διαμορφωθεί μια νομοθεσία πλήρης και επαρκής γι’ αυτού του είδους την παραγωγή και η ευαισθησία που έχουμε εξασφαλίζει όλες τις πλευρές για την ασφάλεια του παραγόμενου προϊόντος αλλά και για την ασφάλεια εκ μέρους της πολιτείας σε ποιους δίνεται η άδεια» κατέληξε ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε ότι «στέλνουμε το μήνυμα ότι η χώρα μας, εκτός από τη σταθερότητα, είναι έτοιμη να δεχτεί επενδύσεις. Πρόκειται για μια κλειστή καλλιέργεια σε θερμοκήπιο, που αναμένεται ότι θα φέρει πολλές θέσεις εργασίας».

Ο ίδιος προανήγγειλε την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τη βιομηχανική κάνναβη ώστε τα προϊόντα αυτά να αποκτήσουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία.

Με πληροφορίες από την Εφημερίδα των Συντακτών