Ελ Σαλβαδόρ, Βουλγαρία, Ουκρανία: Όταν το Bitcoin γίνεται κρατική υπόθεση

Τον δρόμο άνοιξε η μικρή χώρα των 6 εκατ. κατοίκων της Κεντρικής Αμερικής. Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα. Ο πρόεδρος της χώρας, Ναγίμπ Μπουκέλε, είχε χαρακτηρίσει το bitcoin ως "τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τρόπο μεταφοράς" δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εμβάσματα αλλά και έναν τρόπο για μη χάνονται εκατομμύρια δολάρια σε μεσάζοντες.

Τα εμβάσματα από Σαλβαδοριανούς που εργάζονται στο εξωτερικό αναλογούν σε ένα μεγάλο τμήμα της οικονομίας, ανάλογο σχεδόν με το 22% του ΑΕΠ. Μάλιστα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2020 τα εμβάσματα προς τη χώρα ανήλθαν σε 5,9 δισ. δολάρια. "Το Ελ Σαλβαδόρ θα μπει στο παγκόσμιο επίκεντρο, θα γίνουμε πιο ελκυστικοί για ξένες επενδύσεις", είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.

Οι τιμές θα μπορούν να εμφανίζονται σε bitcoin, οι φορολογικές εισφορές θα μπορούν να καταβάλλονται με το κρυπτονόμισμα και οι συναλλαγές σε bitcoin δεν θα υπόκεινται στη φορολογία των κεφαλαιουχικών κερδών. Η συναλλαγματική ισοτιμία με το αμερικάνικο δολάριο "θα καθορίζεται ελεύθερα από την αγορά", σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε.

Το "ψηφιακό στοίχημα" της Ουκρανίας

Το Κίεβο διαθέτει 46.351 Bitcoin, δηλαδή περίπου 1,7 δισ. δολάρια ή το 1,2% του ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα στην Ουκρανία λειτουργούν ήδη πάνω από 100 εταιρείες στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Ένα εργοστάσιο για mining bitcoin (εξόρυξη), δηλαδή για τη διαδικασία με την οποία "φτιάχνεται" το κρυπτονόμισμα, αναμένεται να κατασκευαστεί κοντά στον σταθμό πυρηνικής ενέργειας Zaporizhzhia στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Η Zaporizhzhia είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης, ωστόσο το εργοστάσιο που θα φτιαχτεί θα ασχολείται με την κατανάλωση και όχι με την παραγωγή ενέργειας. Το bitcoin για να δημιουργηθεί καταναλώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Το εργοστάσιο θα είναι μια σύμπραξη της κρατικής εταιρείας που διαχειρίζεται πυρηνικές εγκαταστάσεις Energoatom και της H2, ιδιωτικής εταιρείας, ενώ θα περιλαμβάνει μια επένδυση ύψους 700 εκατ. δολαρίων. Ίσως είναι για την Ουκρανία μια προσπάθεια "επανόρθωσης", καθώς θα χρησιμοποιήσει την ουκρανική βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας που συνδέεται χρόνια τώρα με την καταστροφή του Τσέρνομπιλ, για "καλό".

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Hacken και της UVCA (Ukrainian Venture Capital and Private Equity Association), από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Ιούνιο του 2020 βγήκαν από την Ουκρανία 8,2 δισ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα, ενώ μπήκαν στη χώρα 8 δισ. δολάρια. Ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών κρυπτονομισμάτων της χώρας κινείται περίπου στα 150-200 εκατ. δολάρια.

"Η Ουκρανία θα γίνει ένας από τους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως για κρυπτονομίσματα", δήλωσε στο Foreign Policy ο υφυπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Alex Bornyakov. "Δεν υπάρχουν πολλές χώρες που είναι φιλικές προς τα κρυπτονομίσματα, οπότε οι εταιρείες πηγαίνουν σε αυτές που είναι". Ο αξιωματούχος εκτιμά ότι σύντομα η Ουκρανία θα μπορεί να φιλοξενήσει και 2.000 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Βουλγαρία: Ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος bitcoin στον κόσμο

Στα ταμεία της Σόφιας ίσως βρίσκονται 213.519 bitcoin, δηλαδή περίπου 7,6 δισ. δολάρια, ή αλλιώς πάνω από το 11% του ΑΕΠ της Βουλγαρίας. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη συγκεντρωμένη ποσότητα bitcoin, καθώς η πρώτη βρίσκεται στα χέρια του ανθρώπου που δημιούργησε το bitcoin, του Satoshi Nakamoto.

Η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως απέκτησε τα κρυπτονομίσματα μετά από μια επιχείρηση των αστυνομικών αρχών το 2017 που είχε ως στόχο τον εντοπισμό μιας ομάδας χάκερ που είχε προβεί σε σωρεία εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο. Οι 23 Βούλγαροι που συνελήφθησαν είχαν συνεργάτες σε Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα, Ρουμανία και Σερβία.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας δεν έχει αναφερθεί στα bitcoin που διαθέτει, οπότε είναι άγνωστο εάν πράγματι τα έχει ακόμα στην κατοχή της και αν ναι, με ποιο τρόπο θα τα αξιοποιήσει.

Η Βουλγαρία γενικά είναι αρκετά ενεργή σε ό,τι αφορά τον FinTech κλάδο, όπως επίσης και στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Φιλοξενεί συχνά συνέδρια που αφορούν τα κρυπτονομίσματα και την εξέλιξή τους, ενώ έχει κι έναν μεγάλο αριθμό crypto exchange εταιρειών. Σε κάποιους δρόμους της χώρας συναντά μάλιστα κανείς και two-way ATMs κρυπτονομισμάτων, στα οποία μπορείς να αγοράσεις και να πουλήσεις κρυπτονομίσματα όπως Bitcoin, Ether, Litecoin και να τα εξαργυρώσεις σε ευρώ, σε δολάρια και σε βουλγαρικά λεβ.

Μέλλον ή παρελθόν;

Όπως όμως αναφέρει το Foreign Policy, όταν τόσες κυβερνήσεις, τόσοι ειδικοί αλλά ακόμη και ο Musk αποφαίνονται ότι τα κρυπτονομίσματα είναι πολύ επικίνδυνα για τον πλανήτη, έχει νόημα να επενδύσει κανείς -πόσο μάλλον μια χώρα- σε αυτά;

Το ελβετικό καντόνι Zug πιστεύει πως ναι. Από τον Φεβρουάριο του 2021 κάθε πολίτης και επιχείρηση μπορεί να πληρώσει φόρους σε κρυπτονομίσματα. Το Zug έχει γίνει εδώ και καιρό γνωστή φιλική τοποθεσία για την αγορά των κρυπτονομισμάτων, καθώς από πέρυσι τον Σεπτέμβριο φιλοξενεί 439 εταιρείες κρυπτονομισμάτων.

"Η προσέλκυση εταιρειών κρυπτονομισμάτων είναι έξυπνη κίνηση τόσο από το Zug όσο και από την Ουκρανία", ανέφερε στο FP η Katarzyna Ciupa, ερευνήτρια και υποψήφια διδάκτωρ τεχνολογίας blockchain στο Warsaw School of Economics. "Τα κρυπτονομίσματα είναι η τεχνολογία του μέλλοντος και ήρθαν για να μείνουν".