Έλεγχοι της ΑΑΔΕ για απόκρυψη εισοδημάτων εξωτερικού – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα

Με εντατικούς ρυθμούς κινούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στοχεύει να ολοκληρώσει μέχρι τις 31 Ιουλίου έναν εκτεταμένο κύκλο ελέγχων που αφορά εισοδήματα και τόκους από καταθέσεις Ελλήνων φορολογούμενων στο εξωτερικό.
Τα ευρήματα των ελέγχων θα οδηγήσουν στην αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους φορολογουμένους που εντοπίζονται να μην έχουν δηλώσει τα πλήρη εισοδήματά τους. Αν δεν παράσχουν επαρκείς εξηγήσεις, η φορολογική διοίκηση θα επιβάλει φόρους και πρόστιμα σύμφωνα με τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
Τα ευρήματα των ελέγχων θα οδηγήσουν στην αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους φορολογουμένους που εντοπίζονται να μην έχουν δηλώσει τα πλήρη εισοδήματά τους. Αν δεν παράσχουν επαρκείς εξηγήσεις, η φορολογική διοίκηση θα επιβάλει φόρους και πρόστιμα σύμφωνα με τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
Η πρωτοβουλία της ΑΑΔΕ εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών. Παράλληλα, αποτελεί σαφές μήνυμα ότι η απόκρυψη εισοδημάτων από το εξωτερικό δεν μένει ατιμώρητη και ότι η φορολογική διαφάνεια αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησης.
Η ηγεσία της ΑΑΔΕ έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να ολοκληρώσουν έως 31 Ιουλίου τις εξής ενέργειες:
- Διασταύρωση του 10% των εισερχόμενων στοιχείων τόκων για ταυτοποιημένα φυσικά πρόσωπα μέσω των συστημάτων DAC2/CRS, συγκρίνοντάς τα με τις δηλώσεις εισοδήματος για το 2019.
- Διασταύρωση του 10% των δεδομένων από αμερικανικές αρχές μέσω FATCA, για το ίδιο έτος, εστιάζοντας σε φορολογουμένους που δεν έχουν αναφέρει καθόλου εισοδήματα εξωτερικού.
- Σε δεύτερη φάση, ως προθεσμία η 30ή Οκτωβρίου 2025, οι ελεγκτές πρέπει να ελέγξουν τουλάχιστον το 50% των δεδομένων που διαβιβάστηκαν μέσω DAC1 και αφορούν το φορολογικό έτος 2020.
Όλες οι διασταυρώσεις αφορούν φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που έχουν εισοδήματα στο εξωτερικό. Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, όλα τα εισοδήματα από το εξωτερικό πρέπει να δηλώνονται στο σύνολό τους στη φορολογική δήλωση.
Η ΑΑΔΕ χρησιμοποιεί εργαλεία όπως οι DAC1, DAC2/CRS και FATCA, πλατφόρμες μέσω των οποίων φορολογικές αρχές από διάφορες χώρες ανταλλάσσουν πληροφορίες για τα οικονομικά δεδομένα των φορολογουμένων. Μέσω αυτών των μηχανισμών, συλλέγονται στοιχεία για εισοδήματα, καταθέσεις και τόκους που αποκτώνται στο εξωτερικό και στη συνέχεια ελέγχεται αν δηλώθηκαν στην Ελλάδα.
Ο έλεγχος επικεντρώνεται σε δύο βασικές κατηγορίες φορολογουμένων:
- Όσους έχουν δηλώσει εισοδήματα εξωτερικού: Εξετάζεται αν το σύνολο των εισοδημάτων που δηλώθηκαν ανταποκρίνεται στα ποσά που έχουν διαβιβαστεί από τις ξένες αρχές.
- Όσους δεν έχουν αναφέρει τίποτα: Γίνεται διασταύρωση για να εντοπιστούν περιπτώσεις πλήρους απόκρυψης εισοδημάτων, καθώς και αν υπάρχουν τεκμήρια πλούτου που δεν δικαιολογούνται από δηλωμένα έσοδα.
Η προσπάθεια αυτή έρχεται να ενισχύσει τον ψηφιακό βραχίονα των ελέγχων και να τεκμηριώσει αυτόματα τις παραβάσεις, περιορίζοντας το περιθώριο για προσχηματικές εξηγήσεις.