Εργασιακό νομοσχέδιο: «Νόμιμη εργασία σε δύο εργοδότες με 12 ώρες μέγιστη εργασία»

Για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση έως τις 8 Σεπτεμβρίου μίλησε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο MEGA.

Αναφερόμενος στο εργασιακό νομοσχέδιο που αφορά τις συμβάσεις «μηδενικής εργασίας» ή η κατά παραγγελία απασχόληση, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως πρόκειται για ένα σημαντικό νομοσχέδιο, μέσω του οποίου προσπάθησε να ρυθμίσει εκκρεμότητες πολλών ετών.

«Αυτό το νομοσχέδιο έχει ειλικρίνεια στις μεταξύ μας σχέσεις. Έγιναν πρωτοσέλιδα για τις συμβάσεις μηδενικού ωραρίου. Ρωτάω τώρα, δεν έχετε ακούσει καθόλου για εταρείες catering που παίρνουν έκτακτο προσωπικό, οι οποίοι αναγκαστικά πάνε και πληρώνονται μαύρα; Δεν ισχύει αυτό;».

«Τα ένσημα θα μετράνε στο ποσοστό αναπλήρωσης, δηλαδή θα έχει υψηλότερη σύνταξη. Κάποιος που δούλευε τα τελευταία 10 χρόνια και είχε μία σύμβαση 8ωρη και μία μερικής απασχόλησης, αυτό ήταν παράνομο. Μέχρι αυτό το νομοσχέδιο ήταν παράνομο, μπορούσες να κάνεις δύο συμβάσεις μερικής απασχόλησης», εξήγησε.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η πλήρης σύμβαση και η σύμβαση μερικής απασχόλησης επιτρέπουν το να μην πειραχτεί το όριο ελάχιστης ξεκούρασης ενός εργαζομένου.

«Στόχος μας είναι να γίνουν οι εργασιακές μας σχέσεις πιο ειλικρινείς μεταξύ μας. Έχουμε χαρτογραφήσει τι γίνεται στ’ αλήθεια στον κόσμο που ζούμε και το κάνουμε με ένα οργανωμένο τρόπο», δήλωσε.

Ακόμη, ξεκαθάρισε πως μετά τη δοκιμαστική περίοδο των 6 μηνών οι συμβάσεις θα γίνονται αορίστου χρόνου. «Από το 2010 στην Ελλάδα μέχρι τους 12 μήνες, εάν σε απολύσεις ένας εργοδότης δεν παίρνεις αποζημίωση. Με τον ισχύοντα νόμο μπορεί να σε απολύσει χωρίς κανένα λόγο στους 12 μήνες. Αυτό θα αλλάξει, θα γίνει 6 μήνες. Μετά τους 6 μήνες θα έχεις κανονική σύμβαση. Μέχρι τους 12 μήνες εργασίας δεν θα πάρεις αποζημίωση, αλλά ο εργοδότης δεν θα μπορεί αν σε απολύσει τόσο εύκολα μετά το δεύτερο εξάμηνο». είπε.

Όσο για τον τουρισμό, τόνισε πως φέτος οι ελλείψεις εργαζομένων στον τομέα άγγιξαν τις 60.000.

Σύνταξη με ένα «κλικ»

Ακόμη, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα για τους συνταξιούχους, τονίζοντας πως η σύνταξη με ένα «κλικ» είναι ένας στόχος του «όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Γεωργιάδη, το παραπάνω θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα 3 – 4 χρόνια.

«Πλήρης εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε 1 χρόνο»

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας ήδη αποτελεί καθημερινότητα για τους εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες, ενώ αναμένεται μέσα στο επόμενος έτος να είναι υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις.

«Είναι μία επανάσταση που μας έχει φέρει η τεχνολογία, η οποία εάν χρησιμοποιηθεί σωστά θα βοηθήσει πολύ την επιχείρηση και τον εργαζόμενο. Δεν θα μπορεί να κλέβει κανείς κανένα, θα είναι όλα διάφανα. Είμαστε σε ένα γόνιμο διάλογο με κλάδους της οικονομίας για να εφαρμοστεί με σωστό τρόπο», δήλωσε.

Ιδιαίτερα, ανέφερε πως θα προχωρήσει στην έκδοση διαφορετικών υπουργικών αποφάσεων ανά κλάδο προκειμένου να εφαρμοστούν σωστά και λειτουργικά.

«Στην επιχείρηση που θα χρησιμοποιήσει την ψηφιακή κάρτα, η υποδηλωμένη εργασία θα έχει πρόστιμο σαν να είναι μαύρη. Σήμερα εάν μπει η Επιθεώρηση Εργασίας σε μία επιχείρηση και βρει ανασφάλιστο εργαζόμενο, το πρόστιμο είναι 10.500 ευρώ. Είναι υψηλό πρόστιμο και αυτό οδήγησε στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας. Εάν τον βάλει όμως μειωμένο ωράριο και τον έχει 10 ώρες να εργάζεται και τον βρει η Επιθεώρηση Εργασίας, το πρόστιμο είναι 500 ευρώ. Άρα πολλές επιχειρήσεις έχουν μετακινήσει τον εργαζόμενο από τη σφαίρα της μαύρης εργασίας στην αδήλωτη», είπε, τονίζοντας πως το πρόστιμο στην περίπτωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα είναι 10.500 ευρώ.

Τι φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο:

  • Οριοθετεί τη δοκιμαστική περίοδο εργασίας σε 6 μήνες, χωρίς όμως να αλλάζει την ελάχιστη υποχρέωση των 12 μηνών προϋπηρεσίας ως προϋπόθεση για να λάβει ένας εργαζόμενος αποζημίωση απόλυσης.
  • Απαγορεύει στον εργοδότη να μην επιτρέπει την παράλληλη, δεύτερη απασχόληση του εργαζομένου, χωρίς όμως να αλλάζουν οι διατάξεις του νόμου για το θεσμοθετημένο 8ωρο, το 40ωρο και τις 11 ώρες ανάπαυσης κατ’ ελάχιστον ανά 24ωρο.
  • Εισάγει τις συμβάσεις για τους εργαζομένους σε ετοιμότητα προσδιορίζοντας πως ο εργαζόμενος πρέπει να ειδοποιείται τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την ανάληψη της εργασίας. Βάζει ωστόσο προστατευτική ρήτρα ώστε ακόμη και οι συμβάσεις που αποκαλούμε «μηδενικών ωρών», καθώς είναι άγνωστες οι ώρες που ο εργαζόμενος περιμένει, ευρισκόμενος σε ετοιμότητα, προκειμένου να λάβει εντολή για εργασία, να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά έναν ελάχιστο αριθμό αμειβόμενων ωρών εργασίας, αλλιώς η σύμβαση είναι άκυρη. Εάν η ειδοποίηση γίνει σε διάστημα μικρότερο από 24 ώρες, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί και αυτό δεν μπορεί να αποτελεί αιτία απόλυσης, ενώ σε περίπτωση ακύρωσης σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 24 ωρών, ο εργαζόμενος οφείλει να πληρωθεί κανονικά.
  • Ορίζει πως η διευθέτηση του ωραρίου (10ωρη απασχόληση για συγκεκριμένο διάστημα και ρεπό ή άδεια χωρίς αποδοχές για αντίστοιχο διάστημα εντός του συμφωνημένου χρόνου) θα γίνεται πλέον με ατομική σύμβαση εργαζομένου – εργοδότη, χωρίς να απαιτείται προηγούμενο αίτημα του εργαζομένου.

Ποιες αλλαγές φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο

Δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που εντάσσονται εθελοντικά στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας να απαλλάσσονται από την προαναγγελία των υπερωριών στο σύστημα «Εργάνη». Αν όμως κάποιος εργοδότης διαπιστωθεί, έπειτα από έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, ότι παραβιάζει τα ωράρια και έχει υποδηλωμένη εργασία, τότε θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ, όπως ισχύει και για την αδήλωτη «μαύρη» εργασία.

Θεσμοθετεί την 6η ημέρα απασχόλησης σε επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας αλλά και σε επιχειρήσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας. Κατά την 6η ημέρα εργασίας το ωράριο δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 8 ώρες. Η αμοιβή είναι προσαυξημένη κατά 40%.

Εισάγει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και πρόστιμο τουλάχιστον 5.000 ευρώ για όσους απεργούς εμποδίζουν τους εργαζομένους που θέλουν να δουλέψουν, όταν υπάρχει απεργία στην επιχείρηση.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει μια σειρά από παρεμβάσεις με στόχο την προστασία των εργαζομένων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Για παράδειγμα περιλαμβάνει διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες γίνεται υποχρεωτική η ανάρτηση της ατομικής σύμβασης εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη ΙΙ», δίνεται δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής της ατομικής σύμβασης εργασίας και δημιουργείται Πρότυπο Ατομικής Σύμβασης και βασικών όρων εργασίας στο σύστημα «Εργάνη». Με αυτόν τον τρόπο ο εργαζόμενος πλέον θα λαμβάνει γνώση και θα συναινεί υποχρεωτικά στους βασικούς όρους εργασίας του, όπως και για κάθε μεταβολή αυτών, πριν αναλάβει υπηρεσία, μέσω μιας απλοποιημένης και εύχρηστης διαδικασίας κάνοντας χρήση ακόμη και της εφαρμογής myErgani app.

Επίσης:

  • Απλοποιείται η διαδικασία της ηλεκτρονικής αναγγελίας της οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού.
  • Παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή την υποχρέωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας, καθώς και την υπερωριακή απασχόληση. Στην πράξη, η έναρξη και η λήξη του χρόνου εργασίας καθώς και η νόμιμη υπέρβαση του δηλωθέντος ωραρίου θα αποδεικνύονται σε πραγματικό χρόνο μέσω της ψηφιακής κάρτας, μειώνοντας έτσι το υπέρμετρο διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις.
  • Επεκτείνεται το δικαίωμα καταβολής του εποχικού επιδόματος και στους εργαζομένους που παραχωρούνται μέσω εταιρειών προσωρινής απασχόλησης (ΕΠΑ) σε επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού.