Σε χαμηλό άνω των δύο ετών το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη

Το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο κινείται πτωτικά για τρίτο διαδοχικό μήνα, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, προμηνύοντας βαθιά ύφεση για το νομισματικό μπλοκ των 19 χωρών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα (10/10).

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης Sentix για την ευρωζώνη υποχωρεί στις -38,3 μονάδες τον Οκτώβριο από -31,8 τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και ανέμεναν -34,7.

Ο δείκτης προσδοκιών κινείται επίσης αρνητικά, στο -41,0 από -37,0 «αγγίζοντας» τη χαμηλότερη τιμή από τον Δεκέμβριο του 2008, στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Ο δείκτης για την τρέχουσα κατάσταση στην ευρωζώνη κατηφορίζει στο -35,5 τον Οκτώβριο από -26,5 τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020.

«Οι συνεχιζόμενες αβεβαιότητες σε ότι αφορά στο φυσικό αέριο και την ενέργεια ενόψει του χειμώνα δεν έχουν μειωθεί λόγω της επίθεσης στους αγωγούς Nordstream», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sentix, Μάνφρεντ Χούμπνερ.

«Εκτός από τις οικονομικές ανησυχίες, υπάρχει τώρα επίσης μια αυξανόμενη πιθανότητα κλιμάκωσης της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν ελάχιστοι λόγοι για να ελπίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε δε, ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να δώσουν την ίδια απάντηση τώρα όπως έκαναν για την οικονομική κατάρρευση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού το 2020, εξαιτίας του «καυτού» πληθωρισμού.