Φορολογικές δηλώσεις: «Τέλος χρόνου» για την έκπτωση φόρου και για επανένταξη στις 72 και 120 δόσεις

Εκπνέει και η προθεσμία για οφειλέτες του Δημοσίου να υποβάλλουν αίτηση επανένταξης στη ρύθμιση των 76 έως 120 δόσεων, εφόσον την είχαν απολέσει μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2023 ήμερα Δευτέρα 31/7.

Όπως τονίζεται, για να είναι έγκυρη η αναβίωση της ρύθμισης που αφορά οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες δόσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ρυθμίσουν οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση ηλεκτρονικά, ενώ παράταση δεν πρόκειται να δοθεί, όπως έχει ανακοινωθεί.

Η δυνατότητα αναβίωσης των ρυθμίσεων που είχαν χαθεί υπάρχει μόνο για φορολογούμενους που δεν είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Νοέμβριο του 2021, γεγονός που αποκλείει οκτώ στους δέκα φορολογούμενους, όπως έχουν επισημάνει εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και των φοροτεχνικών. Επίσης, στα γραφεία των φοροτεχνικών έφτασαν και παράπονα φορολογουμένων οι οποίοι έλεγαν ότι ενώ αρχικά υπήρχε διαθέσιμη η δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση στη σχετική εφαρμογή στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (aade.gr) στη συνέχεια η δυνατότητα αυτή έπαψε να είναι διαθέσιμη.

Η ενεργοποίηση της ρύθμισης, πάντως, για όσους έχουν το δικαίωμα γίνεται με την καταβολή δύο δόσεων. Εάν ο οφειλέτης έχει πρόσθετα ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν έχουν ρυθμιστεί, τότε έχει ένα μήνα περιθώριο να τα εντάξει στην πάγια ρύθμιση, διαφορετικά χάνει τις 120 δόσεις.

Η προθεσμία της 31ης Ιουλίου ισχύει και για όσους θέλουν να εντάξουν στις 36 – 72 δόσεις οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, δηλαδή μέσα στην ενεργειακή κρίση.

Tην αναστολή καταβολής τρεχουσών ή καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, για επιχειρήσεις που βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας. Όλες οι παραπάνω οφειλές ρυθμίζονται σε 12 έως 24 δόσεις με καταβολή της πρώτης δόσης τον Φεβρουάριο του 2024.

Πιο συγκεκριμένα:

– χωρίς τόκους & προσαυξήσεις η αναστολή καταβολής τρεχουσών ή καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών

– ρύθμιση οφειλών 12 – 24 δόσεις

– πρώτη δόση τον Φεβρουάριο 2024

– Ρύθμιση οφειλών ενεργειακής κρίσης

– αιτήσεις ως 31/7

– 36 – 72 δόσεις

– οφειλές μετά την 01/11/2021