Goldman Sachs: Ισχυρή επιβράδυνση στις μεγάλες οικονομίες το 2019

Μπορεί να μην βλέπει ύφεση για τις μεγαλύτερες οικονομίες το 2019, ωστόσο η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα κάνει χαμηλές πτήσεις το έτος που διανύουμε, όπως ανέφερε στο CNBC ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της τράπεζας στο CNBC.

«Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι δεν οδεύουμε προς μια ύφεση σε κάποια από τις μεγαλύτερες οικονομίες», ανέφερε ο Peter Oppenheimer της Goldman, από τη Φρανκφούρτη.

«Στο τέλος της περσινής χρονιάς, υπήρχε μια βίαιη υποβάθμιση των προσδοκιών για τις ΗΠΑ κι ενώ υπήρξε σημαντική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και των χρηματοοικονομικών συνθηκών στις ΗΠΑ. Δεν βλέπουμε ύφεση, βλέπουμε όμως μια ιδιαίτερα σημαντική επιβράδυνση», ανέφερε, για να προσθέσει ότι «οι αγορές είχαν προχωρήσει πολύ στην αποτίμηση μιας βαθύτερης επιβράδυνσης από αυτό που αναμέναμε».

Έρευνα μεταξύ 500 διαχειριστών πλούτου της Wall Street από τη Natixis τον Δεκέμβριο, έδειξε ότι η πλειοψηφία θεωρεί πως η πιο μακρά bull market στην ιστορία θα τερματιστεί εντός του 2019.

Το 41% εξ αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε ότι μειώνει τις θέσεις του σε αμερικανικές μετοχές.

Οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης για το 2019 επηρεάζονται από τις εμπορικές ανησυχίες, την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και την πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη.

Το ΔΝΤ αναφέρθηκε στις εμπορικές εντάσεις όταν υποβάθμισε τον περασμένο Οκτώβριο τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2019. Όπως ανέφερε αναμένει ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας 3,7% το 2019, μια μείωση κατά 0,2% από την προηγούμενη πρόβλεψη στη διετή του έκθεση World Economic Outlook.

Στο μεταξύ, αν και οι αγορές είδαν μια ανάκαμψη από τις αρχές του 2019, η αύξηση των εταιρικών κερδών θα αποτελέσει παράγοντα – κλειδί για την υγεία του επιχειρηματικού κλάδου εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας.

Ο Oppenheimer προειδοποίησε ότι η αύξηση των κερδών μπορεί να είναι χαμηλότερη του προβλεπόμενου.

«Αναμένουμε ότι η αύξηση κερδών στις ΗΠΑ θα είναι της τάξης το 6% φέτος, έναντι 23% πέρυσι – αν και η αύξηση αυτή αποδίδεται στις φοροελαφρύνσεις που δόθηκαν... Ετσι, αναμένουμε ότι η αύξηση κερδών θα είναι χαμηλή στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου η προβλεψή μας είναι για αύξηση 4%».

Πηγή: newmoney.gr