Η 2η δεκαετία ενός διαγωνισμού για την καινοτομία

Ο ετήσιος διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας  που διοργανώνει η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds εισήλθε στη 2η δεκαετία της ζωή του και συνεχίζει να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας – από τους νεαρούς και φιλόδοξους startupers μέχρι τις ώριμες προσπάθειες των ερευνητών και των καθηγητών στα Πανεπιστήμια.

Ήδη ανακοινώθηκαν οι προτάσεις που «πέρασαν» στην Β΄ φάση του διαγωνισμού, από την οποία – στη βάση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης- θα προκύψει η τελική 10αδα των φιναλίστ που θα διεκδικήσουν τα βραβεία που συνοδεύονται πάντα από χρηματικά έπαθλα (για παράδειγμα, το χρηματικό έπαθλο για τον νικητή του πρώτου βραβείου είναι 20 χιλιάδες ευρώ).

Στην Β΄ φάση «πέρασαν» 20 προτάσεις που προκρίθηκαν από την A΄ Φάση συν άλλες 5 προτάσεις που αφορούν νικητές συνεργαζόμενων διαγωνισμών όπως ο διεθνής φοιτητικός διαγωνισμός Ennovation, ο 6ος Επιχειρηματικός Διαγωνισμός ΕΑΠ, καθώς και οι πρώτοι νικητές του workshop Match & Develop a start-up που διοργανώνει η ίδια η Εθνική Τράπεζα.

Στις προτάσεις που «πέρασαν» στη Β΄ φάση συναντά κανείς από ρομποτικά συστήματα διαλογής αστικών απορριμμάτων μέχρι έξυπνα συστήματα διαχείρισης κτηρίων αλλά εφαρμογές έξυπνης διαχείρισης

σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Και όλα αυτά δίχως να απουσιάζουν προτάσεις που ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής, όπως οι τεχνολογίες Blockchain και Internet of Things (IoT). Σε αυτόν τον σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε τη λίστα με τους προκριθέντες καθώς και αναλυτικές πληροφορίες για τις προτάσεις τους: https://www.nbg.gr/greek/nbgseeds/news/Documents/top20%ce%91%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b711os.pdf

Από την πλευρά του, ο Συντονιστής του προγράμματος NBG Business Seeds Δρ. Σπύρος Αρσένης επισημαίνει μεταξύ άλλων την παρουσία 4 ώριμων startups από τον χώρο του fintech. Ολόκληρη η δήλωση του  Σπύρου Αρσένη στο in.gr έχει ως εξής: «Ο φετινός διαγωνισμός σηματοδοτείται από την πρόκριση τεσσάρων ώριμων startups στο χώρο του fintech, με ιδιαίτερα αξιόλογη πρόταση και πελάτες. Δουλεύουμε μαζί τους μέσα από μια σειρά workshops και κλειστών συναντήσεων καθοδήγησης.

Για μια ακόμη χρονιά υπάρχει μια ισορροπία συμμετοχών μεταξύ των θεματικών Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας και Περιβάλλοντος και Τεχνολογίας.

Μας ξαφνιάζει ευχάριστα, η ιδιαίτερα υψηλή παρακολούθηση των διαδικτυακών εκδηλώσεων  από τους 468 συμμετεχόντων του διαγωνισμού. Ειδικά η παρουσία ομάδων της περιφέρειας είναι σημαντική.  Με αυτά τα δεδομένα, προκρίνουμε ένα νέο μικτό μοντέλο διαδικτυακών και ζωντανών εκδηλώσεων μετά την πανδημία».

Επόμενο ραντεβού με τον διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας τον ερχόμενο Φεβρουάριο οπότε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προτάσεων και να έχει έρθει η ώρα της απόφασης για την 10αδα των φιναλίστ.