Ηλεκτρονικά θα γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Αλλάζουν τα πάντα στις δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων. Πλέον η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά και θα ολοκληρώνεται -ακόμη και εντός της ίδιας ημέρας- όπως δηλώνει στην ΕΡΤ ο διοικητής της ΑΑΔΕ.

Πριν ξεσπάσει η πανδημία, οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων είχαν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ουρές στο τμήμα κεφαλαίου της εφορίας, προκειμένου να ολοκληρώσουν μια μεταβίβαση ακινήτου. Για να ολοκληρωθούν περισσότερες από 140.000 συναλλαγές σε ετήσια βάση, απαιτούνταν περισσότερες από 300.000 επισκέψεις στις Δ.Ο.Υ.

Μέσα στην πανδημία, το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στις αγοραπωλησίες ακινήτων έγινε ακόμη εντονότερο. Όπως εξηγησε στην ΕΡΤ η Έλενα Κοντογεώργου, αντιπρόεδρος Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, «με το ισχύον καθεστώς, απαιτούνται τουλάχιστον 15 ημέρες για να ολοκληρωθεί η δήλωση φόρου μεταβίβασης και η πληρωμή του φόρου».

Αυτό όμως είναι κάτι που πρόκειται να αλλάξει καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα μετατρέψει άμεσα σε ηλεκτρονική τη διαδικασία υποβολής δήλωσης μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Τις επόμενες ημέρες θέτουμε σε λειτουργία μια πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων που σχετίζονται με την απόκτηση περιουσίας, ανέφερε, συμπληρώνοντας πως όλη η διαδικασία για την υποβολή της δήλωσης και την καταβολή του φόρου γίνεται από την αρχή έως το τέλος ψηφιακά, χωρίς επίσκεψη του συμβολαιογράφου ή του πολίτη στη Δ.Ο.Υ.

«Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα η σύνταξη του συμβολαίου να ολοκληρώνεται ακόμη και εντός της ημέρας, γλιτώνοντας τις εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις που απαιτούνται σήμερα για την ολοκλήρωση των συναλλαγών αυτών» επισημαίνει.

Το σύνολο των δηλώσεων μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων θα γίνονται ηλεκτρονικά και το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.

«Ξεκινάμε με την πλειονότητα των περιπτώσεων του φόρου μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας και μέσα στο 2021 φιλοδοξούμε να εντάξουμε στην πλατφόρμα και τις δηλώσεις δωρεών, γονικών παροχών, κληρονομιών και άλλες ειδικές περιπτώσεις.

Έως την 1η Ιουνίου, η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης θα έχει προαιρετικό χαρακτήρα. Μετά την 1η Ιουνίου, η ηλεκτρονική διαδικασία θα καταστεί υποχρεωτική».

Πηγή: ΕΡΤ