HSBC: Iσχυρή ανάπτυξη 6,5% φέτος αλλά στο 2% το 2023

Χωρίς μεταβολές διατηρεί την πρόβλεψή της για το ελληνικό ΑΕΠ στο 6,5% φέτος η βρετανική τράπεζα HSBC, η οποία ωστόσο μειώνει την πρόβλεψη για το 2023 στο 2% από 2,5%.

Παράλληλα, αναμένει ανάπτυξη 1,7% το 2024, χάρη στη στήριξη του πακέτου NGEU της ΕΕ, από το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει 31 δισ. ευρώ έως το 2026, και το οποίο θα πρέπει να στηρίξει τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές επενδύσεις. O δείκτης τιμών καταναλωτή στο τέλος του έτους θα είναι της τάξεως 10% φέτος και στο 4% στο τέλος του 2023.

Η Ελλάδα συνέχισε τις σταθερές οικονομικές επιδόσεις της το β΄ τρίμηνο του 2022, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,2% σε τριμηνιαία βάση (7,7% σε ετήσια βάση) και είναι πλέον κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία, εξηγεί η HSBC.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 2,2% σε τριμηνιαία βάση, η κυβέρνηση συνέβαλε επίσης (+1,4% σε τριμηνιαία βάση), παρόλο που οι επενδύσεις πήραν μια ανάσα (-1,0% σε τριμηνιαία βάση) αφού είχαν εκτιναχθεί σχεδόν 30% από τα τέλη του 2020.

Η βρετανική τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 9,6%, 6,4% και 3,1% την περίοδο 2022-2024, ενώ ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα κινηθεί έντονα πτωτικά σε 177,6%, 172% και 166,5% το 2022-2024 από 193,3% πέρυσι.

«Εκτιμούμε ότι μόνο φέτος ο ξένος τουρισμός θα μπορούσε να συμβάλει κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας, με περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης το επόμενο έτος. Αν και ο τουρισμός έχει ανεβάσει τις εξωτερικές υπηρεσίες της Ελλάδας σε πλεόνασμα (πάνω από 5 δισ. ευρώ το έτος έως τον Ιούλιο), το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας συνεχίζει να διευρύνεται, λόγω της επιδείνωσης κατά παρόμοιο ποσό (4 δισ. ευρώ) του ισοζυγίου καυσίμων και, περισσότερο και πιο ανησυχητικό, το υποκείμενο (χωρίς καύσιμα και πλοία) ισοζύγιο αγαθών», εξηγεί η HSBC.

«Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα δημοσιεύσει το υψηλότερο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από το 2010 φέτος (περίπου 9% του ΑΕΠ), γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για το μέλλον. Η πλευρά της χρηματοδότησης τουλάχιστον φαίνεται πιο σταθερή από ό,τι πριν από την κρατική κρίση χρέους, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε ιστορικά υψηλό επίπεδο πέρυσι (2,8% του ΑΕΠ) σε σχέση με μόλις 0,2% το 2010», συνεχίζει η τράπεζα.

Δημόσια οικονομικά

Η HSBC επισημαίνει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης ανέρχονται στα 13,2 δισ. ευρώ με καθαρό δημοσιονομικό κόστος 4,3 δισ. ευρώ και με το οικονομικό επιτελείο να διατηρεί τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ το 2022.

Όπως αναφέρει, η ελληνική κυβέρνηση έχει παράσχει γενναιόδωρη στήριξη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Στα μέσα του Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ (2,5% του ΑΕΠ). Από αυτά, περίπου τα δύο τρίτα είναι μόνιμα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των συνταξιοδοτικών εισφορών και της κατάργησης της λεγόμενης “εισφοράς αλληλεγγύης” (1,6 δισ. ευρώ), την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο δημόσιο τομέα (0,5 δισ. ευρώ) και αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Τα υπόλοιπα είναι προσωρινά (π.χ. ένα εφάπαξ ποσό 250 ευρώ που θα καταβληθεί σε 2,3 εκατ. ευάλωτους πολίτες τον Δεκέμβριο).

«Βλέπουμε τον κίνδυνο ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει τα – πιθανότατα προσωρινά κατά την άποψή μας – έκτακτα φορολογικά έσοδα χάρη στον πληθωρισμό (τα φορολογικά έσοδα είχαν αυξηθεί κατά 25% ετησίως μέχρι τον Αύγουστο) για να χρηματοδοτήσει μόνιμες αυξήσεις δαπανών και περικοπές φόρων. Αυτό θα μπορούσε να δυσχεράνει το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 1% του ΑΕΠ το 2023, το οποίο, με τη σειρά του, έχει θέσει σε κίνδυνο τον διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης να επιτύχει επενδυτική βαθμίδα το επόμενο έτος», εξηγεί η HSBC.

Τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να διαθέτει ένα μεγάλο ποσό ταμειακών διαθεσίμων (περίπου 40 δισ. ευρώ), έχει αποπλήρωσε πλήρως τα δάνεια του ΔΝΤ ύψους 28 δισ. ευρώ και πρόσφατα ξεκίνησε τη διαδικασία για την πρόωρη αποπληρωμή των 52 δισ. ευρώ δανείων από άλλες χώρες της ευρωζώνης, που εκταμιεύθηκαν στο πλαίσιο του λεγόμενου ελληνικού δανεισμού το 2010-12. Αυτό αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του χρέους, αλλά και στην εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του χρέους.

Κίνδυνοι

Ο κύριος καθοδικός κίνδυνος για την ανάπτυξη σχετίζεται με την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα έχει ζητήσει εδώ και καιρό κοινές παρεμβάσεις της ΕΕ στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου και κοινή προμήθεια και αποθήκευση για το φυσικό αέριο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο για τη μείωση των τιμών και την εξομάλυνση του εφοδιασμού, αλλά μέχρι στιγμής με περιορισμένη επιτυχία.

Ωστόσο, η ενεργειακή μετάβαση προσφέρει επίσης μια ευκαιρία, ιδιαίτερα σε όρους επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με πιθανή χρηματοδότηση από το σχέδιο RePowerEU της Κομισιόν ύψους 210 δισ. αναφέρει η τράπεζα.

Η HSBC αναφέρεται και στο σκάνδαλο των υποκλοπών, σημειώνοντας πάντως ότι ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει χαμηλός και επισημαίνει πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές, με την επόμενη εκλογική αναμέτρηση να σχεδιάζεται για τον επόμενο Μάιο (κοντά στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης).