Η κατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο κόσμο το 2024

Την ετήσια έρευνα για την παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων δημοσίευσε η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων, κατατάσσοντας τις χώρες σε 6 ομάδες, με την Ελλάδα να βρίσκεται μαζί με τις ΗΠΑ ως χώρες με συστηματικές παραβιάσεις.

Οι 10 χειρότερες χώρες για τους εργαζόμενους το 2023 ήταν το Μπαγκλαντές, η Λευκορωσία, ο Ισημερινός, η Αίγυπτος, η Εσβατίνι, η Γουατεμάλα, η Μιανμάρ, η Τυνησία, οι Φιλιππίνες και η Τουρκία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC) για την παγκόσμια κατάσταση των εργαζομένων.

Οι δείκτης

Η ITUC κατέταξε 149 χώρες με βάση το δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και το δικαίωμα στην απεργία, δίνοντας σε κάθε έθνος βαθμολογία 1-5+, όπου 1=σποραδικές παραβιάσεις δικαιωμάτων και 5+=καμία εγγύηση δικαιώματα λόγω παραβίασης του κράτους δικαίου.

Πέρυσι, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική έλαβαν τη χειρότερη βαθμολογία από τις περιφέρειες στον Παγκόσμιο Δείκτη Δικαιωμάτων με μέσο όρο 4,53. Οι αναλυτές γράφουν ότι ενώ το Κατάρ έχει σημειώσει πρόοδο, αυτή η χαμηλή βαθμολογία οφείλεται εν μέρει στη συνεχιζόμενη χρήση του συστήματος kafala στις χώρες του Κόλπου, το οποίο εξακολουθεί να αφήνει τους μετανάστες εργαζόμενους ανοιχτούς σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 You will find more infographics at Statista

Εννέα χώρες που είδαν τις αξιολογήσεις τους να χειροτερεύουν το 2023 ήταν η Δημοκρατία του Κονγκό, Ελ Σαλβαδόρ, Αϊτή, Λιβερία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Τόγκο και Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ οι βαθμολογίες βελτιώθηκαν για την Αυστραλία, τη Χιλή και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Η ITUC στέλνει ερωτηματολόγια σε εθνικά συνδικάτα σε όλο τον κόσμο για να αναφέρουν παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτά καταγράφονται κάθε χρόνο από τον Απρίλιο έως τον Μάρτιο και επαληθεύονται.

Στη συνέχεια, κάθε χώρα αναλύεται με βάση 97 δείκτες με βάση τις συμβάσεις και τη νομολογία της ΔΟΕ για να δημιουργηθεί ένας δείκτης που αντικατοπτρίζει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη νομοθεσία και την πράξη.

Πηγή: politicus.gr