Καμπανάκι για τον ελληνικό προϋπολογισμό από την Κομισιόν

Τον κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία υπογράμμισαν οι αρμόδιοι επίτροποι Βάλντις Ντομπρόβσκις και Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας για την Ελλάδα στο πλαίσιο της παρουσίασης της δέσμης συστάσεων για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

Ειδικότερα, ο επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, αναφέρθηκε σε «αξιόλογα αποτελέσματα» που πέτυχε η χώρα τα τελευταία χρόνια, με σημαντικό πλεόνασμα για τρίτη συνεχή χρονιά το 2018, υπογραμμίζοντας τη σταδιακή επαναφορά της στις αγορές, κάτι που, όπως είπε, είναι «πολύ θετικό για τον ελληνικό λαό».

«Η Ελλάδα ξεκίνησε καλά τη μετα-προγραμματική εποπτεία και επέστρεψε στις αγορές», σημείωσε, αλλά τόνισε πως καταγράφονται πλέον καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και προκύπτουν ρίσκα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από την εφαρμογή των εξαγγελθέντων επεκτατικών μέτρων.

Από την πλευρά του, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα και τα «υγιή» δημοσιονομικά της, έχει αυξηθεί απασχόληση καθώς και η εσωτερική ζήτηση.

Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι, τους τελευταίους μήνες, υπάρχουν καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και ότι το τελευταίο πακέτο μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση είναι «δαπανηρό» και δεν ακολουθεί «τη σωστή δημοσιονομική κατεύθυνση». Επίσης, ανέφερε ότι ανατρέπει παλαιότερες θετικές μεταρρυθμίσεις, δημιουργώντας κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι από το 2019 και εφεξής.

Ακόμα, γνωστοποίησε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου, όπου αναμένει μια «δύσκολη συζήτηση».

Τέλος, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθήσει στενά τους επόμενους μήνες την πορεία του πλεονάσματος και ότι, όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη της χώρας και θα διατηρήσει τον εποικοδομητικό διάλογο.