Τα «κακά νέα» από την Ευρώπη περίμεναν να τελειώσουν οι εκλογές

Οι οικονομικές ειδήσεις από την πλευρά των μηνυμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με την ελάφρυνση της μισθολογικής διολίσθησης των μισθωτών και των βαρών που κουβαλούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις:

Οι συστάσεις της Κομισιόν θέτουν εν αμφιβόλω τις προεκλογικές υποσχέσεις και τις προσδοκίες για βελτίωση των εργασιακών σχέσεων…

H Κομισιόν λοιπόν στην εαρινή της έκθεση, απέκλεισε την επαναφορά των τριετιών τουλάχιστον για την επόμενη διετία, καθώς δεν προβλέπει μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% έως τότε. Οι τριετίες είχαν κοπεί με τον νόμο νόμο 4093/2012 και την 6η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του Υπουργικού Συμβουλίου, παρότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε άρει το κομμάτι που αφορούσε τον υποκατώτατο μισθό το 2019.

Η Κομισιόν επέστησε επίσης την προσοχή στην αντίθεσή της στην διευκόλυνση των οφειλετών της εφορίας και των ταμείων με έκτακτες ρυθμίσεις καθώς η πρακτική αυτή, κατά την Κομισιόν «θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία της πάγιας ρύθμισης και είναι επιζήμια για την πειθαρχία των πληρωμών». Παράλληλα ζητά τον περιορισμό των καθαρών πρωτογενών δαπανών του 2024 σε σχέση με το 2023 στο 2,6%.

Τέλος ζητά να μπει «χαλινάρι» στην υποφορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς η κυβέρνηση καλείται να τροποποιήσει το φορολογικό σύστημα των αυτοαπασχολούμενων για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή στον χώρο αυτό.

Τα συμφραζόμενα δείχνουν μια συνολική ευρωπαϊκή κρίση, καθώς η Γερμανία μπαίνει ήδη σε ύφεση.

Στοιχείο πλέον και αυτής της προεκλογικής εκστρατείας συνεπώς, οφείλει να είναι η τοποθέτηση για τις πιέσεις της Κομισιόν, αλλά και του πώς θα προστατευθούν τα εισοδήματα των εργαζομένων μπροστά σε μια διαφαινόμενη περίοδο λιτότητας – «λάιτ» ή μη…