ΕΕ: Επετεύχθη κατ’ αρχήν συμφωνία για τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ - Τι προβλέπει για τα crypto

Σε συμφωνία για την εφαρμογή της τελευταίας δέσμης των προβλέψεων της Βασιλεία ΙΙΙ αναφορικά με τους κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών κατέληξαν οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το τελευταίο μέρος της συμφωνίας Βασιλεία ΙΙΙ, την οποία έχουν προσυπογράψει οι χώρες της G20 και άλλες, περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλείδες, όπως περιορισμούς στη χρήση εσωτερικών μοντέλων από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες για τον υπολογισμό κεφαλαιακών «μαξιλαριών»., όπως αναφέρει το Reuters.

Η πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank και άλλων αμερικανικών τραπεζών έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητας των τραπεζών.

«Είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά που θα συμβάλει να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργίας τους και στις περιπτώσεις εξωγενών σοκ, κρίσεων ή καταστροφών», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Ελίζαμπετ Σβάντεσον.

Σταδιακή εφαρμογή από το 2025

Η συμφωνία των χωρών της ΕΕ και του Κοινοβουλίου προβλέπει τη σταδιακή εφαρμογή ορισμένων στοιχείων της Βασιλεία ΙΙΙ από το 2025, δύο χρόνια μετά την καταληκτική προθεσμία υλοποίησής της.

Σε αυτή περιλαμβάνονται και νέα στοιχεία για την προστασία των τραπεζών από τους κινδύνους των crypto, τη βελτίωση της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων τους και ανακοινώσεις σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα.

Προβλέπονται ακόμη πιο αυστηρές απαιτήσεις όσον αφορά τα υποκαταστήματα τραπεζών τρίτων χωρών και την εποπτεία της δραστηριότητάς τους στην ΕΕ, ένα θέμα που αναδείχθηκε μετά το Brexit.

Υπάρχουν επίσης νέοι κανόνες που διασφαλίζουν ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών είναι κατάλληλα.

Η ΕΕ είναι η πρώτη από τις μεγάλες επικράτειες που καταλήγει σε συμφωνία αναφορικά με τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, πριν από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

«Διασφαλίσαμε ότι θα εφαρμοστεί μία σειρά ασφαλιστικών δικλείδων που θα επιτρέψει στους ευρωβουλευτές να αναθεωρήσουν τη νομοθεσία αν δεν προκύψουν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μετά την εφαρμογή των κανόνων της Βασιλεία ΙΙΙ από άλλες επικράτειες», δήλωσε Γάλλος ευρωβουλευτής.