Χωρίς πρόστιμο οι εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις – Ποιες οι προϋποθέσεις

Οι φορολογούμενοι και συγκεκριμένα όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση, απαλλάσσονται οριστικά από το πρόστιμο των 100 ευρώ. Αυτό προβλέπεται σε διάταξη του νομοσχεδίου-σκούπα που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος της εβδομαδας.

Όπως αναφέρεται στη διάταξη, η κατάργηση θα τεθεί σε εφαρμογή από φέτος, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο φόρος που προκύπτει δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Όπως ισχύει έως σήμερα, η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων συνοδεύεται με επιβολή προστίμων ύψους 100, 200 ή 500 ευρώ.

Στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπεται η ενεργοποίηση του νέου ακατάσχετου λογαριασμού, της ρύθμισης που είχε ψηφιστεί από το 2019 αλλά έκτοτε παρέμενε στον «πάγο». Επίσης το ν/σ περιλαμβάνει τη δέσμη μέτρων και φορολογικών παρεμβάσεων που έχει γνωστοποιήσει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα όπως είναι:

η θέσπιση τελών κυκλοφορίας με το μήνα, η επιβράβευση με μπόνους για όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή με την εφαρμογή «Appodixi», η παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, καθώς η επαναφορά ρυθμίσεων για οφειλές σε εφορία και Ταμεία.