Κομισιόν: Αποσύρεται η πρόταση για απαγόρευση στα τάνκερ να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες

Ύστερα από μία εβδομάδα σκληρών διαπραγματεύσεων και αντιπαραθέσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να βάλει στο νερό στο κρασί του πακέτου της για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές και εμπιστευτικά έγγραφα, η Κομισιόν θα αποσύρει την πρόταση για απαγόρευση στα δεξαμενόπλοια της Ε.Ε. να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες. Παρόλα αυτά θα διατηρήσει το σχέδιο για απαγόρευση ασφάλισης των τάνκερ αυτών.

Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των κρατών – μελών που είχαν αντιδράσει στην πρόταση αυτή της Κομισιόν, επικαλούμενη απουσία συμφωνίας να πράξουν το ίδιο και οι χώρες του G7.

Όπως πάντως υπογραμμίζει το Bloomberg ακόμη και η απαγόρευση για την παροχή ασφάλισης στα τάνκερ είναι αρκετά σοβαρή. Οι ναυτιλιακές που θα μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο θα αναλαμβάνουν το ρίσκο για ατυχήματα, πετρελαιοκηλίδες κτλ.

Το 95% της κάλυψης των τάνκερ κανονίζεται μέσω ενός οργανισμού με έδρα το Λονδίνο, που ακολουθεί το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Χωρίς τέτοιου είδου ασφάλιση η Ρωσία και οι πελάτες της θα έπρεπε να βρουν εναλλακτικές για την κάλυψη κινδύνων, όπως ατυχημάτων, πετρελαιοκηλίδων στη θάλασσα κτλ, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αγωγές πολλές δισεκατομμυρίων.

Η κάλυψη από την International Group of Protection & Indemnity Clubs είναι βασικό τμήμα των συμβολαίων για τη θαλάσσια μεταφορά των περισσότερων φορτίων πετρελαίου. Και υπάρχει προηγούμενο. Η ασφάλιση ήταν ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πέτυχαν να περιορίσουν τις πετρελαϊκές εξαγωγές του Ιράν.

Να σημειωθεί ότι οι συνομιλίες για την τελική μορφή του έκτου πακέτου κυρώσεων στους κόλπους της ΕΕ δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Οι διπλωμάτες προσπαθούν να υπερβούν τις επίμονες αντιρρήσεις της Ουγγαρίας, αλλά και να βρουν χρυσή τομή επί αιτημάτων και άλλων χωρών όπως η Σλοβακία και η Τσεχία να τους δοθεί περισσότερο χρόνος να εφαρμόσουν το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

FT: Η Ρωσία μπορεί να εκμηδενίσει το ευρωπαϊκό εμπάργκο μέσω Ασίας

Γιατί αντιδρά η Ελλάδα στο μπλόκο μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου – Ο ρόλος των εφοπλιστών

Πηγή: politicus.gr