Κομισιόν: Εγκρίνονται 32 έργα μεταρρύθμισης στην Ελλάδα

Απόφαση με την οποία εγκρίνονται 32 πρόσθετα αιτήματα της Ελλάδας για τεχνική υποστήριξη μέσω του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (ΠΣΔΜ) εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από τη συνιστώσα της τεχνικής βοήθειας στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων για την Ελλάδα, κατόπιν εκούσιας μεταφοράς, από την τελευταία, 20 εκατ. ευρώ στο ΠΣΔΜ. Τα νέα μέτρα θα προστεθούν στα πάνω από 100 έργα μεταρρύθμισης που έχει ήδη συντονίσει η Επιτροπή στην Ελλάδα.

«Πλησιάζοντας στη λήξη του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια σημαντική καμπή. Είναι σημαντικό η χώρα να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της διοίκησης και η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει αυτές τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν, αλλά αν εφαρμοστούν πλήρως, μπορούν να οδηγήσουν σε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Βλέπουμε ήδη τα πρώτα θετικά σημάδια στην Ελλάδα - η οικονομία αναπτύσσεται, η εμπιστοσύνη ενισχύεται, η απασχόληση έχει ξεκινήσει να αυξάνεται σταθερά, οι επενδύσεις ξεκίνησαν να επανακάμπτουν, το οποίο εντέλει σημαίνει περισσότερες και καλύτερης ποιότητας δουλειές», δήλωσε σχετικά ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ.

Ειδικότερα, η τεχνική βοήθεια αφορά μεταρρυθμίσεις στην είσπραξη των εσόδων, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησής σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και τη βελτίωση της ποιότητας και της αποδοτικότητας του δικαστικού συστήματος. Επιπλέον, η βοήθεια της Επιτροπής θα υποστηρίξει επίσης την καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ θα διατεθεί περαιτέρω στήριξη για να στηρίξει τις αρχές να βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα, να προωθήσουν τις εξαγωγές, να διαχειριστούν τους φυσικούς πόρους και να εφαρμόσουν πρωτοβουλίες της Ενεργειακής Ένωσης.

Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα θα επωφεληθεί επίσης από τη στήριξη για μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και στα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και από μέτρα για να ενισχυθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση. Η τεχνική υποστήριξη αποσκοπεί επίσης στην περαιτέρω ενίσχυση των πλαισίων για την αφερεγγυότητα και στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τέλος, θα παρασχεθεί υποστήριξη για την εφαρμογή της στρατηγικής της Ελλάδας για την ανάπτυξη.