Κοστέλο: Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους

«Η πρόσφατη κρίση στην Ιταλία στέλνει ένα μήνυμα πως η Ελλάδα όταν βγει από το Πρόγραμμα θα είναι σε "εύθραυστη κατάσταση". Υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος από την Ιταλία στα spread (σ.σ. στο ύψος των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων) και όσα συμβαίνουν δεν βοηθούν ούτε την κυβέρνηση, ούτε τις τράπεζες αλλά ούτε και τις επιχειρήσεις». Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας στο διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που έγινε υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Κοστέλο επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους και να συμφωνήσουν για την Ελλάδα σε ένα πακέτο εμπροσθοβαρών μέτρων για το χρέος ενώ παραδέχθηκε ότι «η Ελλάδα έχει χτίσει το ταμειακό απόθεμα που μειώνει την έκθεση στις αγορές και είναι έτοιμη να απογειωθεί. Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το Πρόγραμμα αλλά βασική πρόκληση αποτελεί η βιώσιμη ανάπτυξη».

Στην ομιλία του ο Ντ. Κοστέλο ανέφερε ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το Πρόγραμμα και στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου θα εξεταστεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ελάφρυνση του χρέους και η μεταμνημονιακή πορεία της χώρας. Παράλληλα εκτίμησε ότι οι ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα θα απαιτήσουν πέντε με δέκα χρόνια να ολοκληρωθούν.

Σε σχέση με το ζήτημα της μεταμνημονιακής προετοιμασίας, είπε πως οι Ευρωπαίοι βοηθούν την Ελλάδα να κτίσει το ταμειακό απόθεμα της για την επόμενη ημέρα και πως λαμβάνονται μέτρα που θα διευκολύνουν την αποπληρωμή του χρέους σε βάθος 10 με 20 ετών.