Με πορτογαλικό μοντέλο οι έλεγχοι μισθώσεων Airbnb

Το πορτογαλικό μοντέλο υιοθετεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να εντοπίσει φορολογούμενους που νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και δεν εμφανίζουν στη φορολογική τους δήλωση τα εισοδήματα που εισπράττουν, γράφει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά σε νέους ειδικούς ηλεκτρονικούς ελέγχους, αξιοποιώντας το «search robot», το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές μέσω του διαδικτύου να «ξεσκονίσουν» τις πλατφόρμες οικονομίας διαμοιρασμού και στη συνέχεια να ξεκινήσουν το σαφάρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση πρόσφατα στοιχεία μόνο στην Αθήνα οι καταχωρήσεις ακινήτων σε μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες φθάνουν περίπου τις 5.127, με τη μέση τιμή να ανέρχεται σε 52 ευρώ ανά ημέρα και τη μέση πληρότητα να διαμορφώνεται στο 73%.

Ουσιαστικά με τον νέο τύπο ηλεκτρονικών ελέγχων μπορούν να εντοπιστούν διαχειριστές ή ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν εγγραφεί στο «Μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων» και αν όσοι έχουν εγγραφεί έχουν δηλώσει όπως υποχρεούνται τις ενοικιάσεις των ακινήτων τους που έκαναν σε πελάτες τους. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η μη συμμόρφωση συνεπάγεται την επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ, ενώ οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι και με τον καταλογισμό πρόσθετων φόρων εφόσον εντοπιστούν να μη δηλώνουν μέρος ή το σύνολο των βραχυχρόνιων μισθώσεων των ακινήτων τους σε πελάτες τους.

Επισημαίνεται ότι με βάση τους εν λόγω ελέγχους θα γίνεται ταυτόχρονα και διασταύρωση στοιχείων με τα όσα αναγράφονται στο Ε9. Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές μέσα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες μπορούν να εντοπίσουν όλα τα ακίνητα που διατίθενται για ενοικίαση και στη συνέχεια να ψάξουν τις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών τους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχει δηλωθεί εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων. Φυσικά, εάν δεν έχει δηλωθεί, τότε ειδοποιούν τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και τον καλούν να υποβάλει τροποποιητική δήλωση εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι από τις 30 Νοεμβρίου, οπότε και έληξε η προθεσμία εγγραφής των ακινήτων στο Μητρώο Βραχυχρόνιων Μισθώσεων, η ΑΑΔΕ ζήτησε από τις εν λόγω πλατφόρμες να διαγράψουν όσους πελάτες δεν έχουν δηλώσει τον ειδικό Αριθμό Μητρώου.

Διαβάστε περισσότερα στο naftemporiki.gr