Μητσοτάκης: Έχουμε ενεργειακή επάρκεια – Κανονικά οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom – Αγνωστο αν θα είναι σε ρούβλια

Η κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας σε αέριο είναι διασφαλισμένη, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου, μετά την έκτακτη σύσκεψη στον απόηχο του ρωσικού μπλόκου στην παροχή αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία. 

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Gazprom. Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου.

Εκείνο που δεν διευκρινίζει το Μαξίμου είναι σε ποιο νόμισμα θα γίνουν οι επόμενες πληρωμές με δεδομένο το τελεσίγραφο της Ρωσίας προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Στην πραγματικότητα δεν έχουν ληφθεί ακόμη τελικές αποφάσεις για τη στάση που θα τηρήσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας απέναντι στις αξιώσεις της Ρωσίας για τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι υπάρχει περιθώριο περίπου ενός μηνός για την καταβολή του τιμήματος, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας σύμβασης των δύο μερών.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας φέρνει στην Ελλάδα τα 2/3 του ρωσικού αερίου που καταναλώνει η Ελλάδα, περίπου 2 δισ. κ.μ. Το υπόλοιπο 1 δισ. κ.μ. μοιράζονται, επίσης, με μακροχρόνια συμβόλαια, ο όμιλος Κοπελούζου και η Mytilineos.

Σε κάθε περίπτωση, για το θέμα αυτό υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ Μαξίμου, ΥΠΕΝ και ΔΕΠΑ, ενώ παράλληλα, όπως διαμηνύεται, σχεδιάζονται κινήσεις για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη Βουλγαρία και την Πολωνία, που είπαν «νιετ» στη Ρωσία, πηγές μιλούν για «αντίδραση εκ του ασφαλούς», δεδομένου ότι οι συμβάσεις που έχουν οι δύο χώρες με την Gazprom λήγουν το 2022 και συν τοις άλλοις δεν έχουν υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η μεν Βουλγαρία εδώ και καιρό χρησιμοποιεί τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας για προμήθεια LNG, ενώ από τον Ιούλιο θα προμηθεύεται μέσω IGB αζέρικο αέριο.

Η Πολωνία, από την άλλη, στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον άνθρακα για την ηλεκτροπαραγωγή της, ενώ έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με βορειοευρωπαϊκές χώρες για την κάλυψη των αναγκών της

Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Να σημειωθεί επίσης ότι από το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

«Πληρώνουμε τις πολιτικές που εφάρμοσαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Πάγωσαν τις εγχώριες έρευνες υδρογονανθράκων και προσέδεσαν δυσανάλογα την χώρα στο εισαγόμενο φυσικό αέριο καθιστώντας την ενεργειακά ευάλωτη την πιο κρίσιμη στιγμή» σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με αφορμή και τη σύσκεψη ενεργειακής επάρκειας στο Μαξίμου.

Καλεί δε την κυβέρνηση να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και να προχωρήσει στις αναγκαίες υποδομές σε δίκτυα και διασυνδέσεις μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διάχυσή τους μέσω ενεργειακών κοινοτήτων σε νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις.

Ενεργειακός πόλεμος: Η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου

Τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου πλήρωσαν ήδη σε ρούβλια, σύμφωνα με το Bloomgerg

Η Ουγγαρία θα πληρώσει σε ρούβλια για το φυσικό αέριο. Ποιος θα ακολουθήσει; Η ΕΕ απειλεί με περικοπές κονδυλίων τη Βουδαπέστη

Πηγή: politicus.gr