Μπρουνό Λεμέρ: Πλεονάσματα «κατ' απαίτηση» δεν αρκούν για να ξεπεραστεί η κρίση

Tις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Εμμανουέλ Μακρόν και οι οποίες αποτελούν τη βάση ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την ΕΕ που προγραμματίζεται να κατατεθεί από κοινού με τη Γερμανία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, συγκεκριμενοποίησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ μιλώντας σε εκδήλωση των γερμανικών οικογενειακών επιχειρήσεων στο Βερολίνο «Στόχος της γαλλογερμανικής προσπάθειας είναι η ενίσχυση της ΕΕ και της Ευρωζώνης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ αλλά και άλλες προκλήσεις», τόνισε ο κ. Λεμέρ.

Αναφερόμενος στην οικονομική πτυχή της γαλλικής πρότασης διευκρίνισε πως το Παρίσι δεν επιδιώκει την αμοιβαιοποίηση του χρέους. Ομως, παρά τη σημασία μιας «υγιούς» δημοσιονομικής πολιτικής στην οποία επιμένει και η Γαλλία, το Βερολίνο θα πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη με τα αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης και να τα βοηθήσει να γίνουν πιο ανταγωνιστικά. Υπονοώντας σαφώς την Ελλάδα ο κ. Λεμέρ τόνισε πως πλεονάσματα «κατ' απαίτηση» στον προϋπολογισμό μιας χώρας δεν αρκούν για να ξεπεράσει την κρίση. Οικονομικά ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην τόνωση της ανάπτυξης.

Εκτός αυτού, όπως είπε ο κ. Λεμέρ, θα πρέπει η Ευρωζώνη να αναπτυχθεί σε μια πραγματική Οικονομική Ένωση και να μετατραπεί ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.