Μυτιληναίος -Παπαλεξόπουλος: Η ΕΕ βιάστηκε για την πράσινη μετάβαση - Χρειάζεται ρεαλιστικό πλάνο

Το γεγονός ότι η Ευρώπη πρέπει να ξαναδεί ρεαλιστικά το πλάνο πράσινης μετάβασης, προσθέτοντας στον στόχο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής τις παραμέτρους διασφάλισης ικανής προσφοράς ενέργειας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, διαπίστωσαν οι επικεφαλής των ομίλων Τιτάν και Μυτιληναίος.

Σε μια από τις ενότητες του συνεδρίου The Future of Sustainable Finance που διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τη συζήτηση μονοπώλησε η ενεργειακή κρίση, που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επιβολή κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία και τα κενά σχεδιασμού που ανέδειξε ως προς το πλάνο πράσινης μετάβασης της Ευρώπης.

Μυτιληναίος: Βιαστήκαμε να κλείσουμε τις λιγνιτικές μονάδες

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίος, επανέλαβε ότι η Ευρώπη βιάστηκε να υιοθετήσει φιλόδοξους στόχους πράσινης μετάβασης, χωρίς πρόνοιες για τη διασφάλιση αποθεμάτων ενέργειας. «Δεν ξέρω πόση καλή δουλειά έγινε στις Βρυξέλλες», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε πρόνοια, ώστε να συνεχιστούν λελογισμένες επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να διασφαλιστούν αποθέματα ενέργειας.

«Βιαστήκαμε να κλείσουμε τις λιγνιτικές μονάδες, ενώ έπρεπε να τεθούν σε καθεστώς ‘ψυχρής εφεδρείας’», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, ενώ σημείωσε, προκειμένου να καταδείξει την απουσία ρεαλιστικού σχεδιασμού, ότι οι υπερεθνικοί μηχανισμοί χρηματοδότησης όπως η ΕΤΕπ πρωτοστάτησαν στο να περικοπούν οι χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα.

Θεωρήσαμε δεδομένη την προσφορά φθηνής ενέργειας και τώρα το πληρώνουμε, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το αν έχει γίνει αντιληπτό το πρόβλημα στις Βρυξέλλες. Με τη χονδρική τιμή φυσικού αερίου τόσο ψηλά, στις Βρυξέλλες συζητούν πώς θα «πρασινίσει» η οικονομία, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για να έχει επιτυχία η μετάβαση, απαιτείται προγραμματισμός, κοστολόγησή της και χρόνος, ήταν η κατακλείδα της τοποθέτησής του.

Παπαλεξόπουλος: Μεγάλοι οι κίνδυνοι για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τιτάν, τόνισε από την πλευρά του ότι η ενεργειακή κρίση επιβάλλει στην Ευρώπη να ξαναδεί τον στόχο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, υπό τις παραμέτρους της διασφάλισης ικανής προσφοράς ενέργειας σε ικανοποιητική τιμή και διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Δεν λύνουμε το πρόβλημα αν μειώσουμε ή μηδενίσουμε το ανθρακικό αποτύπωμα, κλείνοντας εργοστάσια και εισάγοντας τα προϊόντα που παράγουν, σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι η Ευρώπη βιάστηκε, συνειδητοποιεί με αργούς ρυθμούς το πρόβλημα και χρόνος δεν υπάρχει. Για τις ενεργοβόρες εγχώριες επιχειρήσεις οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ.

Τέλος, κάλεσε τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα κριτήρια ESG στρατηγικά και όχι ως κανονιστική αγγαρεία καθώς με αυτό τον τρόπο προσθέτουν μεγαλύτερη αξία στην ίδια την επιχείρηση.

Πηγή: politicus.gr