Νέο άλμα τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου ενώ έρχεται κύμα ψύχους

Συνεχίζεται σήμερα η αλματώδης άνοδος των τιμών αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ εξειδικευμένοι οργανισμοί και αναλυτές μετεωρολογικών μοντέλων προειδοποιούν γα επερχόμενα διαδοχικά κύματα ψύχους στη νοτιονατολική και κεντρική Ευρώπη, που θα προκαλέσουν μεγάλη αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης ενέργειας.

Η τιμή του φυσικού αερίου ανεβαίνει κατά 3,5% σε ημερήσια βάση αυτή την ώρα, ενώ του πετρελαίου brent σημειώνει υψηλό τριετίας και κινείται στα 83,56 δολάρια το βαρέλι (+2,6% από το κλείσιμο της Παρασκευής).

Αλμα +3,3% σημειώνει η τιμή του αμερικανικού αργού τύπου crude WTI, που βρίσκεται στα 81,78 δολάρια το βαρέλι.

Η επιβάρυνση για τους Ευρωπαίους καταναλωτές - νοικοκυριά και επιχειρήσεις - είναι μεγαλύτερη, λόγω του ότι το ευρώ έχει υποχωρήσει  τον τελευταία καιρό έναντι του δολαρίου, πέφτοντας από τα 1,22 δολ. σε περίπου 1,15%.

 Το κύμα ψύχους και η ζήτηση ενέργειας

Οσον αφορά την εξέλιξη της ζήτησης φυσικού αερίου και πετρελαίου σε συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες, το Bloomberg επισημαίνει ότι τα μετεωρολογικά μοντέλα της Weather Company δείχνουν πως η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει το επόμενο 10ήμερο θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις συνήθεις. Αυτό θα επαναληφθεί και μετά τις 8 Νοεμβρίου. Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνοδευθούν και από εξασθένηση των ανέμων, η οποία θα μειώσει τη συμμετοχή των ανεμογεννητριών στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τη ζήτηση για αέριο.

Εκτιμάται ότι λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης τις επόμενες δύο εβδομάδας, η ζήτηση ενέργειας για θέρμανση θα είναι αυξημένη κατά 25%. Αναπόφευκτα, αυτό θα επηρεάσει τις τιμές αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος.