Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτίναξε σε επίπεδα ρεκόρ την τιμή του σιταριού

Οι προβλέψεις των ειδικών είναι ζοφερές. Ο πλανήτης κινδυνεύει να έλθει αντιμέτωπος με μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση πολύ πιο σφοδρή από εκείνη του 2008, η οποία και πυροδότησε κοινωνικές αναταραχές ανά τον κόσμο. Οι τιμές βασικών ειδών διατροφής καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφού οι δύο χώρες είναι κορυφαίοι εξαγωγείς σιτηρών. 

Σήμερα, Τρίτη, το συμβόλαιο αναφοράς του σίτου στο Σικάγο είδε την τιμή του να σκαρφαλώνει στα άνευ προηγούμενου επίπεδα των 13.635 δολαρίων ανά μπούσελ, έχοντας ενισχυθεί 77% από τις αρχές του έτους. Σε επίπεδα – ρεκόρ κινούνται επίσης οι τιμές αραβοσίτου, ελαιοκράμβης και μαγειρικών ελαίων. «Ο πόλεμος του Πούτιν θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική επάρκεια για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο» προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας, Τσεμ Οζντεμίρ.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ προειδοποιεί για μία παγκόσμια κρίση μεγαλύτερης ακόμη έκτασης και από εκείνη προ 14 ετών, όταν η εκτίναξη στις τιμές βασικών ειδών διατροφής πυροδότησε εξεγέρσεις σε περισσότερες από 30 χώρες.

Ανησυχία για τα μειωμένα αποθέματα σταριού στους μύλους της χώρας

Συμφωνία-«μαμούθ» Ρωσίας με Πακιστάν για σιτάρι και φυσικό αέριο

Ο παγκόσμιος «πόλεμος» των αποθεμάτων – Επισιτιστική κρίση προ των πυλών

Πηγή: politicus.gr